null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kan overmatig alcohol drinken de oorzaak van een vitamine B12-tekort zijn?

Vitamine B12 is een enorm belangrijke stof, die een rol speelt bij verschillende essentiële systemen in het lichaam. Bij een tekort aan deze stof denken we vaak aan mensen die veganistisch eten of een onderliggende opnamestoornis hebben. Maar kan overmatig alcohol drinken ook de oorzaak zijn van een vitamine B12-tekort?

Hoewel de oorzaak vaak ligt op ander gebied, blijkt langdurig overmatig drinken van alcohol wel voor een B12-tekort te kunnen zorgen. Hoe dat komt, leggen we uit.

Vitamine B12

We schreven al dat vitamine B12 heel belangrijk is voor je lichaam. Dat heeft verschillende redenen, omdat B12 verschillende functies heeft. De voornaamste taak van deze stof is het vormen van gezonde rode bloedcellen. Zonder vitamine B12 worden de rode bloedcellen niet op de juiste manier aangemaakt, waardoor zuurstof niet goed vervoerd wordt vanuit je longen naar de rest van het lichaam. Daarnaast is B12 belangrijk voor een goede opbouw én werking van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel zorgt er bijvoorbeeld voor dat je spieren worden aangestuurd en dat je pijn en temperatuur kunt voelen.

Vitamine B12 krijg je van nature alleen binnen via dierlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan melk (en melkproducten), vlees, vis en eieren. Veganisten die helemaal geen dierlijke producten eten, slikken daarom vaak vitamine B12-supplementen of eten en drinken producten waar de vitamine aan toegevoegd is. Veel plantaardige alternatieven voor melk en boter bevatten bijvoorbeeld vitamine B12.

Lees ook:

Waar is vitamine B12 goed voor? 4x waarom die stof zo belangrijk is

Oorzaken van vitamine B12-tekort

In grote lijnen zijn er drie categorieën waarin de oorzaken van een vitamine B12-tekort kunnen vallen, plus nog een aantal overige redenen die samengevoegd kunnen worden. In die laatste valt alcohol als oorzaak van een B12-tekort; daarover zullen we later meer vertellen. Eerst de andere drie categorieën: een verminderde inname, een verstoorde opname van de vitamine of een aangeboren storing in het transport of de stofwisseling van vitamine B12.

1. Tekort door verminderde inname van vitamine B12

Als je een strikt vegetarisch of veganistisch dieet volgt en geen supplementen neemt, loop je op langere termijn een kans op een tekort aan vitamine B12. Ook bij langdurige eetstoornissen kan zo’n deficiëntie ontstaan, omdat er dan te weinig of te eenzijdig geconsumeerd wordt. Daarnaast kunnen baby’s en peuters al een vitamine B12-tekort krijgen als zij borstvoeding krijgen van een moeder die zelf ook zo’n tekort heeft.

2. Een verstoorde opname

Maar ook als je wel dierlijke producten eet, kun je nog een tekort aan B12 krijgen. Er is dan vaak sprake van een verstoorde opname van deze vitamine, bijvoorbeeld in de maag en darmen of door een auto-immuunziekte. Bij dit soort oorzaken kun je onder andere denken aan parasieten in het spijsverteringsstelsel, een chronische ontsteking van het maagslijmvlies, een verstoring van de opname in de dunne darm (bijvoorbeeld door de ziekte van Crohn of coeliakie), maag- of darmkanker, een maagband of -verkleining of langdurig gebruik van maagzuurremmers. Ook andere medicatie, zoals antibiotica en metformine (bij diabetes) kunnen zorgen voor een B12-tekort.

3. Aangeboren oorzaken van B12-tekort

Bepaalde aandoeningen op het gebied van de stofwisseling kunnen ervoor zorgen dat iemand van jongs af aan een tekort aan vitamine B12 heeft. Het lichaam neemt de vitamine dan niet op, kan het niet verwerken, of transporteert het niet naar de juiste plekken in het lichaam.

Lees ook:

Deze symptomen kunnen wijzen op een vitamine B12-tekort

Alcohol als oorzaak van vitamine B12-tekort

Naast bovenstaande categorieën, zijn er ook nog de overige oorzaken voor een vitamine B12-deficiëntie. Daarin valt onder andere het gebruik van bepaalde medicatie en ook recreatief gebruik van lachgas. Ook een vitamine B12-tekort met alcohol als oorzaak, valt in deze groep.

Dat je door het overmatig drinken van alcohol een tekort aan vitamine B12 kunt krijgen, heeft meerdere redenen. Zo eten mensen die veel alcohol drinken vaak aanzienlijk minder; als ze dat wel doen zijn het vaak geen gezonde producten die veel vitamine B12 bevatten. Daardoor neemt de kans op een B12-tekort al enigszins toe. Zeker als je dat combineert met de tweede reden waarom alcohol de oorzaak kan zijn van een vitamine B12-tekort: de darmen en maag nemen de vitamine aanzienlijk minder goed op. Door de grote hoeveelheid alcohol kan je lichaam z’n werk minder goed doen, waardoor meer vitamine B12 verloren gaat. Ook kunnen de nieren meer vitamine B12 afscheiden in je urine als je veel alcohol drinkt, wat ook bijdraagt aan het mogelijke tekort. Door te stoppen met drinken en een gezond dieet rijk aan vitamine B12 te hebben, neemt de opname van vitamine B12 vaak weer toe als alcohol de oorzaak is van een B12-tekort.

Denk je dat je te veel drinkt en wil je daar hulp bij? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je helpen vast te stellen of je een alcoholprobleem hebt en hoe je hier hulp voor kunt krijgen. Je kunt ook anomiem met vragen rondom alcoholgebruik terecht bij Alcoholinfo.

Bron | Stichting B12-tekort, Thuisarts

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden