Dáárom kun je beter stoppen met neuspeuteren. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kan neuspeuteren dementie veroorzaken? 5x waarom het slecht voor je is

Neuspeuteren. Velen vinden het een onsmakelijk gezicht, maar tegelijkertijd doet bijna iedereen het (stiekem) weleens. Toch zijn er meerdere redenen voor je gezondheid om met deze - op het eerste gezicht onschuldige - gewoonte te stoppen.

Sommige wetenschappers beweren dat je door neuspeuteren zelfs alzheimer zou kunnen krijgen.

1. Het kan een bloedneus veroorzaken

Neuspeuteren is niet goed voor het slijmvlies en dat is nu juist zo belangrijk voor de gezondheid van je neus. Het zorgt voor een goede doorbloeding en verwarmt, bevochtigt en verschoont de lucht die je inademt. Met neuspeuteren beschadig je dit slijmvlies. Dat kan ervoor zorgen dat de doorbloeding van het kraakbeen in je neus wordt aangetast. De beschadigde bloedvaten zorgen soms voor een bloedneus.

2. Je kunt een infectie oplopen

Wanneer je met je een vinger in je neus peutert kan de nagel een klein wondje maken in je neus. Dat wordt een gemakkelijke toegangspoort voor gevaarlijke bacteriën. Uit een studie van 2006 bleek dat wanneer je neuspeutert er een grotere kans is om zo’n gevaarlijke bacterie bij je te dragen: Staphylococcus aureus. Deze bacterie kan zorgen voor een ernstige infectie.

3. Neuspeuteren kan mogelijk dementie veroorzaken

Het klinkt misschien bizar, maar wetenschappers beweren dat er mogelijk een verband is tussen neuspeuteren en dementie. Tijdens een onderzoek met muizen bleek dat bepaalde bacteriën (Chlamydia pneumoniae) via de reukzenuw vanuit de neus in de hersenen kunnen komen. De cellen in het brein van de muizen begonnen daardoor bèta-amyloïde-eiwitten aan te maken die horen bij de ziekte van Alzheimer. Volgens de wetenschappers is dit bewijs ‘mogelijk ook voor mensen angstaanjagend’. Dit onderzoek is nog niet waterdicht, dus er moet nog verder onderzocht worden of er bij mensen ook daadwerkelijk een link is tussen neuspeuteren en dementie.

4. Schade aan het kraakbeen en bot bij je neus

Neuspeuteren kan zorgen voor schade aan het septum: dat is een deel van bot en kraakbeen dat je linker en rechter neusgat scheidt. Als je vaak in je neus peutert kan dit septum beschadigen. Je kunt er zelfs een gaatje veroorzaken.

5. Je kunt er zweren van krijgen

Door in je neus te peuteren kun je zweren krijgen waar pijnlijke korstjes op komen te zitten. Dat komt door de eerder genoemde bacterie Staphylococcus. Gebeurt het weleens dat je per ongeluk haren uit je neus plukt? Dat kun je beter voorkomen, want de haren worden daardoor uit hun haarzakjes getrokken en daar kunnen dan steenpuisten voor in de plaats komen. Die kunnen flink pijn doen, dus het is verstandig om niet (te vaak) in je neus te peuteren.

Bron | NU.nl, Scientias, Healthline

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden