null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kan medical taping hooikoortsklachten verminderen? Dit zijn de ervaringen

Nu we weer richting de zomer gaan, staan ook steeds meer grassen, bomen en planten in bloei. Ziet er gezellig uit, maar voor sommige mensen zit daar een flinke keerzijde aan: hooikoorts. Niezen, hoesten, zere ogen: kan medical taping een handje helpen tegen deze klachten door hooikoorts?

Tape tegen hooikoorts: het klinkt misschien gek, maar fysiotherapeuten zien al jaren goede resultaten. Anne-Marie Knippels, fysiotherapeut en mede-eigenaar van FysioFit Eindhoven-Zuid, vertelt er meer over.

Medical taping tegen hooikoorts

"Medical tape is elastische tape die je bijvoorbeeld bij sporters ziet", vertelt Knippels. "De rekbare tape activeert de doorbloeding en zorgt ervoor dat je lichaam sneller van iets herstelt. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om spieren te ontspannen, maar ook om spieren te activeren. Welke functie het heeft, ligt eraan hoe en waar je de tape aanbrengt." Sinds 2016 behandelt de fysiotherapeut zelf ook mensen met dit soort medical taping. Onder andere bij klachten met spieren, maar dus ook voor hooikoorts.

Lees ook:

Deze 7 huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen helpen tegen hooikoorts

Autonome zenuwstelsel

Hoe werkt medical tapingtegen hooikoorts dan? Er is weinig substantieel bewijs voor, maar Knippels legt uit hoe het volgens haar gaat: "We tapen op de rug tussen de schouderbladen, volgens de theorie van bindweefselmassage in de longzone. Daar zit ook het autonome zenuwstelsel, dat onder andere reageert bij allergieën zoals hooikoorts. Een deel van dat zenuwstelsel activeert je lichaam, terwijl een ander deel de spanning in je lijf juist naar beneden kan halen. Door met medical taping dat zenuwstelsel tot rust te brengen, verminder je de histamine in je lijf, die juist zorgt voor een overreactie bij een allergie zoals hooikoorts."

Effectiviteit

Hoe effectief medical taping is tegen hooikoorts, verschilt van persoon tot persoon. "Over het algemeen ervaart zo’n 85 procent van de mensen die zich laat behandelen minder klachten óf zelfs helemaal geen hooikoortsklachten meer na een behandeling. Soms zelfs al na één of twee sessies", vertelt Knippels. "Soms is een derde sessie nodig, maar dat is vaak moeilijk van tevoren te voorspellen. Er is geen duidelijk verschil in hoe goed het werkt bij volwassenen en kinderen. Wij helpen mensen van verschillende leeftijden in onze praktijk en zien zelf dat daar geen verschil tussen zit. Het is dus voor mensen van alle leeftijden mogelijk."

Zelf heeft de fysiotherapeut ook hooikoorts en medical taping heeft bij haar zéker nut. "In mijn eigen tuin heb ik berkenbomen staan, daar krijg ik zelf normaal gesproken hooikoortsklachten van. Maar sinds ik me heb laten behandelen, kan ik eigenlijk weer zonder problemen buiten zitten. Heerlijk!"

Jullie ervaringen met medical taping bij hooikoorts

Toen we op onze Facebookpagina vroegen naar jullie ervaringen met medical taping bij hooikoorts, kwamen er honderden reacties binnen. Veel mensen blijken deze manier van het verminderen van nare klachten als hoesten, niezen en jeukende ogen geprobeerd te hebben. Met zeer wisselende resultaten, zien we. Een greep uit de reacties:

  • "Het werkt wel heel goed. Als je een goede fysiotherapeut hebt die ook gekwalificeerd is voor medical taping, dan kun je hier heel veel baat bij hebben."
  • "Dat tapen heb ik ervaren als één grote onzin; klinkt leuk, maar werkt voor geen meter."
  • "Zo ontzettend blij dat dit er is..."
  • "Werkt helaas niet bij mij!"
  • "Na drie keer tapen van de hooikoortsklachten af."

Een andere opmerking die meerdere keren gemaakt werd: test eerst de tape op een klein stukje van je huid, voor je het op je rug laat aanbrengen. Sommige mensen met een gevoelige huid kunnen een allergische reactie krijgen van de lijm die gebruikt wordt, wat weer voor lokale huiduitslag kan zorgen. Verder lijkt het dus van persoon tot persoon zo te verschillen, dat er weinig te zeggen is over hoe goed medical taping écht werkt bij hooikoorts.

Beeld | Getty Images

Willem van KasterenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden