null Beeld

Kan het gebruik van zonnebrandcrème een vitamine D-tekort veroorzaken?

Door alle waarschuwingen rondom uv-straling, zou je bijna vergeten dat de zon ook een héél positief effect op onze gezondheid heeft. Het zorg namelijk voor de aanmaak van vitamine D, wat bevorderlijk is voor je botten, tanden, spieren én weerstand. Maar in hoeverre werk je de aanmaak van vitamine D tegen als je dagelijks zonnebrandcrème gebruikt?

Kun je bijvoorbeeld een vitamine D-tekort krijgen als je je altijd maar insmeert?

Beschermen van je huid

Om voldoende vitamine D binnen te krijgen, zou je dagelijks ongeveer een kwartier onbedekt (zonder zonnebrandcrème op je gezicht, handen en armen) buiten moeten lopen. Dit advies geldt echter alleen van oktober tot april, de overige maanden is het juist heel belangrijk om je lichaam te bedekken en te beschermen tegen de zon. Vooral tussen 12.00 en 15.00 uur 's middags is de zon op z’n sterkst dus zorg er, in de zomermaanden voor, dat je je élke dag goed insmeert.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Vitamine D-tekort?

Bang voor een vitamine D-tekort hoef je echter niet te zijn. Pas als je je lichaam iedere dag van top tot teen bedekt met een dikke laag zonnebrandcrème, wat gelijk staat aan het formaat van twee golfballen, ben je volledig beschermd (ook tegen de inname van vitamine D). Maar omdat niemand daadwerkelijk zoveel smeert en iedereen weleens een plekje overslaat, neemt je lichaam alsnog voldoende vitamine D op. Je hoeft dus zeker niet onbeschermd te gaan zonnen om een vitamine D-tekort te vermijden. Vooral goed blijven smeren dus!

Bron | Goedgevoel.be

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden