Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kan het ‘candida-syndroom’ de oorzaak zijn van darmklachten?

voeding-candida-schimmel.jpg

Bij klachten zoals extreme vermoeidheid, darmproblemen en depressiviteit wordt door niet-reguliere behandelaars nogal eens de diagnose ‘candida syndroom’ gesteld. Vaak wordt dan een streng anti-candida dieet voorgeschreven, waarin mensen vooral suiker moeten vermijden. Wat is het candida-syndroom, en helpt het inderdaad om anders te gaan eten?

Candida is een infectie die ontstaat als de gist candida albicans de huid binnendringt en zich daar sterk vermenigvuldigt. De gist komt van nature voor in en op het lichaam bij ongeveer tien procent van de gezonde mensen. Vooral in de mond- en keelholte. Onder normale omstandigheden veroorzaakt candida geen klachten. Maar is je afweer sterk verminderd, dan kan candida albicans je huid of slijmvliezen binnendringen en een infectie veroorzaken. Een bekend voorbeeld is de vaginale schimmelinfectie door candida, en luieruitslag bij baby’s.

‘Candida-syndroom’

Door niet-reguliere (alternatieve) behandelaars wordt nogal eens de diagnose ‘candida-syndroom’ gesteld. Hier zijn allerlei boeken over geschreven. Klachten die zij met het syndroom in verband brengen zijn: extreme vermoeidheid, hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel), hoofdpijn, darmklachten en depressiviteit. Mensen met deze klachten zouden meer candida in hun darmen hebben dan gezonde mensen.  Vaak wordt dan een streng anticandida-dieet voorgeschreven, soms met alternatieve geneesmiddelen en/of voedingssupplementen. Meestal worden geraffineerde suikers, fruit (fructose) en melkproducten (lactose) verboden omdat deze de groei van candida albicans zouden bevorderen. Ook wordt meestal geadviseerd om gist- en schimmelrijke producten te vermijden.

Niet erg logisch

Toch is er geen bewijs dat candida bovenstaande (darm)klachten kan veroorzaken. Ook is nooit aangetoond dat anticandida-diëten helpen. Het vermijden van geraffineerde suikers en fruit heeft geen effect op de groei van candida albicans, omdat de gist al genoeg voedingsstoffen uit de slijmvliezen kan halen. Omdat candida albicans niet in staat is om lactose (melksuiker) te gebruiken om te groeien, heeft het ook geen zin om melkproducten te laten staan. Onderzoek heeft verder aangetoond dat het vermijden van bakkersgist en andere gist- en schimmelsoorten geen effect heeft op een infectie met candida.

Anticandida-dieet kan je weerstand juist verzwakken

Wel kunnen de klachten van het ‘candida-syndroom’ soms verminderen met een gezond eetpatroon. Dat komt omdat door gezond te eten je afweer tegen infecties toeneemt. Maar een anticandida-dieet kan juist je weerstand verminderen. Zo kan het weglaten van melkproducten en fruit op termijn tot een tekort aan vezels, vitamines en mineralen leiden. Bovendien is het dieet erg streng, wat voor de nodige stress kan zorgen.

Vaak wijzen klachten op andere aandoening

Vermoed je dat je een candida te pakken hebt? Ga dan naar de huisarts om dit vast te stellen. De arts schrijft dan medicijnen voor die candida albicans doden. De werking hiervan is vergelijkbaar met antibiotica tegen een bacteriële infectie. Alleen als je een voedselintolerantie of -allergie hebt zal de arts een speciaal dieet voorschrijven, waarin je het voedsel vermijdt waarvoor je overgevoelig bent. Klachten zoals vermoeidheid en buikpijn hangen vaak samen met andere ziektebeelden, zoals het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of coeliakie.

Bron | Maag Lever Darm Stichting, Voedingscentrum
Foto | iStock

Ook interessant