null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kan een verbrande sinaasappel de oplossing zijn voor smaak- en reukverlies door corona?

Smaak- en reukverlies: een symptoom waar veel

coronapatiënten weken of zelfs maanden na besmetting nog mee rondlopen. Heel

vervelend en helaas weinig aan te doen. Of toch niet? Op TikTok gaat een nieuwe

hack rond tegen deze klachten. En het heeft alles te maken met een verbrande

sinaasappel.

Wat een verbrande sinaasappel te maken heeft met reuk- en smaakverlies door corona? We leggen het uit.

Verbrande sinaasappel na corona

Op videoplatform TikTok wordt het eten van een verbrande sinaasappel (ja, écht waar) gezien als een hack tegen reuk- en smaakverlies door corona. Zo werkt het volgens de TikTokkers: je ‘brandt’ de sinaasappel op het fornuis tot ‘ie aan de buitenkant volledig zwartgeblakerd is. Pas daarbij wel op, want je wilt natuurlijk niet dat de sinaasappel vlam vat. Vervolgens schil en snijd je de sinaasappel, waarna je het vruchtvlees mixt met een schepje bruine suiker. Dat eet je vervolgens op, terwijl het nog warm is. Een uur later zeggen meerdere mensen dat ze na wéken zonder geur en smaak, eindelijk weer kunnen genieten van hun favoriete eten.

Geen bewijs

Maar is er ook een bewezen reden dat het eten van vruchtvlees van een verbrande sinaasappel iets doet tegen reuk- en smaakverlies door corona? Nee, die is er (nog) niet. Maar KNO-arts Omid Mehdizahdeh vertelt tegen Bustle dat er wel enige logica achterzit. Het stamt volgens hem af van geurtherapie, die soms gebruikt wordt bij mensen die hun reukvermogen kwijt zijn. Daarbij worden krachtige geuren - zoals die van een verbrande sinaasappel- of citroenschil - gebruikt, maar ook eucalyptus en kruidnagel worden ingezet. Door daar maandenlang meerdere keren aan te ruiken kun je je hersenen weer trainen. Maar één verbrande sinaasappel, dat zal volgens Mehdzahdeh het verschil niet maken bij reukverlies na corona.

Wakker geschud

Dat al die ex-coronapatiënten na maanden ineens wel weer iets kunnen proeven na het eten van een verbrande sinaasappel, heeft daarom waarschijnlijk een andere reden. Onderzoeker Pamela Dalton zegt tegen Bustle dat het waarschijnlijk te maken heeft met een soort shockvoor je lichaam. Waarschijnlijk was je al aan het herstellen, maar is dit de druppel waardoor ze dat écht merken. “Mensen weten vaak niet hoeveel reuk ze precies zijn verloren. Dus als ze dan iets ruiken met een intense geur, zoals die van een verbrande sinaasappelschil, geeft dat een buitengewone sensatie. Misschien kon je het toen alweer een beetje, maar heb je hiermee als het ware je systeem wakker geschud", zegt ze.

Lees ook:

5 vragen over smaak- en reukverlies door coronavirus beantwoord

Placebo-effect

Ook vertelt ze tegen Today dat het best een soort placebo-effect kan zijn. Dat komt volgens Dalton namelijk vaak voor bij geur. "Ik kan je vertellen dat deze kamer naar banaan ruikt, en terwijl er geen banaan in de buurt is kunnen je hersenen die geur dan tóch oppakken. Als iemand suggereert dat je iets ruikt, kun je dat onbewust ook écht geloven." Of zo’n verbrande sinaasappel echt werkt bij smaak- en reukverlies is dus maar de vraag, maar het is wellicht wél de moeite waard om het te proberen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bustle, Today

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden