null Beeld

Kan een leugentje om bestwil echt geen kwaad?

Het klinkt vrij onschuldig, 'een leugentje om bestwil'. Maar is dat het wel?

'Wat een mooie schoenen'

Mensen vertellen eigenlijk constant leugentjes. Soms heb je het niet eens door. Vaak gebeurt het vanuit goede bedoelingen, omdat een klein leugentje ervoor kanzorgen dat iemand anders zich goed voelt. Dat kan variëren van 'wat heb je mooie schoenen aan' tot 'ik heb helaas plannen vanavond', als je liever wat tijd voor jezelf hebt. Als iedereen altijd eerlijk zou zijn, zouden we elkaar waarschijnlijk een stuk minder aardig vinden. Volgens mens-en-samenleving liegen mensen het meest over hun salaris. We willen liever niet toegeven dat we minder verdienen dan degene met wie we praten. Als de leugen die je vertelt klein blijft, kan deze op zich niet veel kwaad.

Oppassen geblazen

Toch moeten we opletten met het vertellen van kleine leugentjes. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat de omvang van de leugens die we vertellen, toeneemt als we het vaker doen. Kort gezegd: als we kleine leugens vertellen, hebben we na verloop van tijd minder moeite met het vertellen van grote leugens. In de hersenen zit een stukje dat de 'amygdala' genoemd wordt. Deze zorgt voor het ervaren, verwerken en aansturen van verschillende emoties. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de amygdala minder gevoelig wordt voor prikkels, als hij deze prikkels herkent. Het vertellen van een leugentje wordt door iemand die het vaker heeft gedaan, dus als minder 'erg' ervaren. De mate waarin iemand minder gevoelig is geworden voor liegen tijdens de vorige beslissing, voorspelt hoeveel minder gevoelig iemand zal worden bij de volgende beslissing om te liegen. Pas dus maar op met het vertellen van kleine leugens, voor je het weet volgen de grotere.

Of de amygdala ook minder gevoelig wordt voor het vertonen van gewelddadig gedrag of dat mensen zich hierdoor sneller in gevaarlijke situaties begeven, gaan de onderzoekers onderzoeken.

Bron: brainmatters.nl, nature.com en mens-en-samenleving.nl

Zo begint het:

Dit vind je misschien ook interessant:

Zo word je blij wakker!

Top-5 oorzaken die je uit je slaap houden

Wat de kleur van je urine je vertelt

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden