Margriet logo
null Beeld

Kan een coronatest ook via je ontlasting worden afgenomen?

Eerder bleek al dat het coronavirus in rioolwater voorkomt. Dat komt omdat bij besmette personen het virus ook in de ontlasting en urine kan zitten. Daarmee rijst de vraag: moeten we dan nog steeds met een wattenstaafje in ons neus en keel door de coronateststraat? Of kan zo’n coronatest ook met urine of ontlasting worden gedaan?

Zó betrouwbaar is zo'n coronatest.

Coronatest met urine of ontlasting

Veel mensen zijn huiverig voor de coronatest met een wattenstaafje diep in je neus en keel. Kan het daarom niet anders? Aangezien het coronavirus ook in het rioolwater zit, is de vraag of zo’n coronatest niet met urine of ontlasting kan worden uitgevoerd. Toch is dit volgens RIVM-woordvoerder Coen Berends een onbetrouwbare methode omdat niet bij alle coronapatiënten het virus ook in de urine of ontlasting wordt aangetroffen. Dit is slechts bij ongeveer de helft van alle besmette personen in hun ontlasting en bij nog een stuk minder in de urine te zien.

Meer besmettingsrisico’s

Als we van de huidige coronatest via de neus en keel zouden overstappen naar een test met urine of ontlasting, dan is de kans groot dat veel mensen een negatieve uitslag krijgen, terwijl ze wel besmet zijn met het virus. Hierdoor kunnen ze zonder het te weten het virus verspreiden. Dat wattenstaafje is dus misschien even afzien, maar het is wel de meest betrouwbare techniek.

Lees ook: Van afspraak maken tot kosten: dít wil je weten over de coronatest

Rioolwater testen

Er is nog niet aangetoond dat het coronavirus via het rioolwater overgedragen kan worden. Ook is het nog onduidelijk of in aanraking komen met andermans ontlasting besmettingsgevaar kan veroorzaken. Het RIVM laat weten dat er nog niemand aantoonbaar op deze manier is besmet. Voor nu is het testen van het rioolwater op het coronavirus vooral heel nuttig om aan te tonen in welke gebieden dit veel voor komt. Op deze manier wordt de ontlasting van sommige besmette mensen die zich niet hebben laten testen op het coronavirus toch meegenomen. Zo kwam Microbioloog Gertjan Medema er bijvoorbeeld half juni al achter dat het aantal coronabesmettingen in Amsterdam flink toenam. Dit omdat het aantal virusresten in één week met een factor tien waren toegenomen in dit rioolwater.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, RIVM

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden