Margriet logo
Alcohol kankerverwekkend? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kan alcohol kanker veroorzaken?

Legde hoogleraar Erik Scherder eerder al uit dat het chronisch drinken van meer dan één glas alcohol per dag schade op kan leveren aan de hersenen, uit onderzoek blijkt ook dat het de kans op kanker vergroot.

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat maar weinig mensen zich echt bewust zijn van het risico op kanker bij alcoholgebruik. Het kennisinstituut deed in 2022 een steekproef onder zo’n 6000 Nederlanders naar het bewustzijn over alcoholschade bij volwassenen en daaruit bleek dat zes op de tien Nederlanders niet weten dat alcoholgebruik het risico op kanker vergroot.

Zeven soorten kanker

Volgens KWF Kankerbestrijding kan alcohol de kans op zeven soorten kanker verhogen. Bij 1 op de 10 kankergevallen bij mannen is alcohol de boosdoener, bij vrouwen is dat 1 op de 33. Wat veel vrouwen volgens Scherder niet weten, is dat meer dan één glas alcohol per dag drinken het risico op borstkanker vergroot. “De precieze manier waarop alcohol bijdraagt aan het ontstaan van borstkanker is nog onduidelijk, maar het is wel zorgelijk”, zegt Scherder.

Meer bij mannen

“Zes procent van alle vormen van kanker die worden gediagnosticeerd zijn toe te schrijven aan alcohol. Iets meer bij mannen dan bij vrouwen”, zegt Leo Schouten, universitair hoofddocent bij de vakgroep epidemiologie aan de Universiteit van Maastricht. Schouten doet onderzoek naar de oorzaken van kanker en constateert dat dit percentage, vergeleken met andere oorzaken van kanker, al aardig groot is.

Alcohol op tweede plaats

Roken geeft nog altijd het grootste risico op kanker, maar wordt direct gevolgd door alcohol. Van de andere verklaringen, zoals voeding in het algemeen, overgewicht en zonnestraling zijn de percentages lager.

Gezonde keuze voor handen

Als het aan het Trimbos-instituut ligt valt er in de bewustwording nog een hoop te winnen. Trimbos-onderzoeker Voogt: “Wat vooral belangrijk is, is dat we een omgeving creëren, waarin de gezonde keuze de makkelijkste is. Nu is alcohol ruim voorhanden, zijn het relatief lage prijzen en is er nog veel alcoholreclame. Dat moet echt anders.”

Bron | NOS

Enith OostlanderGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden