Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo voorkom en behandel je een kalknagel

female-office-worker-finished-work-back-to-home-sitting-and-relaxing-and-feeling-feet-painful-take-off-high-heel-shoes-using-hand-massage.jpg

Samen met likdoorns en voetschimmel behoren kalknagels tot de meest voorkomende voetaandoeningen. En of ze nu zichtbaar zijn of niet, ze zijn hartstikke vervelend.

Daarom wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten hoe je ze kunt voorkomen én behandelen.

Wat zijn kalknagels?

Een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd, is een verdikte, brokkelige of verkleurde nagel. Meestal komt het voor op de teennagels, maar een enkele keer ook op de vingers. De kleur van de nagels is meestal witgeel, groen of bruin. De nagels zijn bovendien zo dik dat je er niet doorheen kunt knippen met een nagelschaar.

Hoe ontstaan kalknagels?

Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Deze schimmel komt voor in onze leefomgeving, zoals in huis, in de tuin, bij dieren of op voedsel. De schimmel komt soms op het lichaam door contact met huidschilfers van iemand die al besmet is, bijvoorbeeld via de badmat in de badkamer. Daarnaast kunnen kalknagels ook ontstaan door knellende schoenen, bepaald werk of door sporten. Zo zijn de kleedkamers en douches van sportclubs, sauna’s en zwembaden vaak een broeinest van schimmels. Het is namelijk vooral vochtigheid wat de kans op schimmels en dus kalknagels veroorzaakt, maar ook een verminderde weerstand kan eerder leiden tot schimmels. Een kalknagel begint meestal bij een infectie aan de nagelranden. Van daaruit verspreidt de schimmel zich verder in de nagel.

Hoe kun je kalknagels voorkomen?

Het is belangrijk dat je het schimmels zo moeilijk mogelijk maakt om te groeien. Droog daarom goed je voeten en tenen na het douchen of het zwemmen. Draag daarnaast ook droge, wollen of katoenen sokken, en slippers in openbare kleedkamers, douches en zwembaden, om je nagels te beschermen tegen besmetting. Deel ook geen nagelschaar met iemand anders in het gezin en was je voeten altijd goed met een antibacteriële zeep, zodat de zuurgraad intact blijft.

Lees ook:
Met dit goedkope middeltje uit de supermarkt ben je zo van je kalknagels af

Hoe kun je kalknagels behandelen?

Om kalknagels te behandelen zijn er genoeg zalven, crèmes, poeders en pillen verkrijgbaar. De producten verschillen qua ingrediënten van elkaar en het ene product belooft sneller resultaat dan het andere. Ook het gebruiksgemak verschilt per product, en als je recensies leest zul je merken dat producten voor sommige mensen wel helpen en voor anderen helemaal niet. De behandeling van kalknagels duurt vaak eventjes, want de schimmelinfectie zit onder de nagel en is dus moeilijk van buitenaf te bereiken. Het beste effect bereik je als de infectie nog niet te diep in de nagel zit, dus grijp snel in als je denkt dat je een kalknagel krijgt.

Azijn

Tegenwoordig kun je overigens ook met lasertherapie kalknagels aanpakken. Maar voordat je daaraan begint, kan het lonen om azijn te proberen. Azijn staat bekend om zijn zure bestanddelen en vormt daarom een perfecte oplossing tegen kalknagels. De schimmel die kalknagels veroorzaakt kan namelijk niet leven in een zeer zuur milieu. Laat je voet elke dag vijftien minuten weken in een badje met azijn. Je kunt gewoon de variant uit de supermarkt gebruiken. Weinig tijd? Het helpt ook om de besmette nagel twee keer per dag te deppen met een watje dat doordrenkt is met azijn.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Wil je nog andere een huis-, tuin- en keukenmiddeltjes proberen? Wellicht helpt een van deze tips:

  • Vicks Vaporub, het middeltje dat je normaal gesproken op de borst smeert bij een verkoudheid.
  • Het klinkt misschien vies, maar een minuutje in je eigen ochtendurine deppen.
  • Een watje met (appel)azijn.
  • Een teentje knoflook uitpersen en het sap op de nagel wrijven.
  • Een paar druppeltjes tea tree olie (o.a. te koop bij De Tuinen) gemixt met water.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Thuisarts, Oma Weet Raad
Beeld | iStock

Ook interessant