Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kaliumtekort? Dit is waarom je dan onder andere pizza zou moeten eten

kaliumtekort-dit-is-waarom-je-dan-onder-andere-pizza-zou-moeten-eten.jpg

Misschien weet je van bananen wel dat ze boordevol kalium zitten. Toch zijn er nog elf andere etenswaren die deze gele vriend overtreffen. Dus ben je bang voor een kaliumtekort? Probeer dan dagelijks een van de onderstaande ingrediënten aan je eten toe te voegen. 

En wist je dat je zelfs een kaliumtekort kunt bestrijden door pizza te eten? 

Kaliumtekort

Kalium is een mineraal dat zorgt voor de regulering van je bloeddruk en de vochtbalans in je lichaam. Het houdt de bloeddrukverhogende werking van natrium tegen, zorgt voor de samentrekking van je spieren en dat zenuwprikkels goed geleiden. Gelukkig komt kalium in veel voedingsmiddelen voor zoals groente, fruit, vlees, vis, zuivel en brood. Daarom is de kans op een kaliumtekort doorgaans vrij klein. Een tekort ontstaat volgens het Voedingscentrum vooral na hevig braken en diarree of wanneer je plaspillen gebruikt. In dit geval kun je dus via de juiste voeding je kalium weer op peil krijgen.  

Symptomen van een kaliumtekort

Een kaliumtekort kun je herkennen aan een verminderde eetlust, misselijkheid, verzwakte spieren en lusteloosheid. In hele ernstige gevallen kun je zelfs last krijgen van hartritmestoornissen. Je kunt natuurlijk in overleg met een arts kaliumtabletten slikken, maar ook door middel van de juiste voeding kun je dit tekort verhelpen. Overigens is de kans op een overschot aan kalium in je lichaam erg klein. Dat komt omdat je nieren dit weer uit je lijf filteren. 

Voedingsmiddelen met veel kalium

Je hoeft gelukkig niet dagelijks een hele tros bananen weg te werken om voldoende kalium binnen te krijgen. Er zit namelijk ook in andere voedingsmiddelen veel kalium. Per dag heb je gemiddeld zo’n 3,5 gram kalium nodig. De beste producten om mee te variëren zodat je dagelijks voldoende van dit mineraal binnen krijgt, zijn de onderstaande:

Pizza (tomatenpuree)

Oké we geven toe, het gaat eigenlijk niet om de volledige pizza, maar vooral om de basis: tomatenpuree. Met vier eetlepels tomatenpuree zit je namelijk al op 669 milligram kalium. Goede reden om dus wat vaker pizza te eten om een kaliumtekort voor te zijn. Of verwerk tomatenpuree in je pasta.

Avocado 

Avocadofans opgelet: avocado’s zijn om verschillende redenen hartstikke gezond. Zo ook tegen een kaliumtekort. Met een halve avocado krijg je al 487 milligram kalium binnen. 

Witte en zwarte bonen

Ook witte bonen zitten boordevol kalium. Zo’n 180 gram bevat maar liefst 541 milligram kalium. Daarnaast is dit ook nog eens een hele goedkope manier om goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Nog beter dan witte bonen is de zwarte variant. Die bevatten 739 milligram kalium per portie. 

Yoghurt

Ontbijt je graag met yoghurt? Dan ben je ook op het gebied van kalium goed bezig. In een bakje van 225 gram zit al zo’n 579 milligram kalium.

Aardappels en zoete aardappels

Zoete aardappels, we zijn er dol op. Een gemiddelde zoete aardappel bevat daarnaast zo’n 542 milligram kalium. Ben je meer fan van de normale aardappel? Dan ben je al helemaal goed bezig. Een middelgrote aardappel bevat namelijk 941 milligram kalium. 

Lees ook: Bewezen: dít is de gezondste manier om zoete aardappel klaar te maken

Pompoen 

Ook een pompoen is een echt kaliumbommetje en bevat zo’n 896 milligram kalium per portie. Dat maakt een pompoensoepje niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond.

Spinazie 

Dat spinazie goed voor je is, dat wisten we natuurlijk al. En ook een kaliumtekort ben je hier makkelijk mee voor. Een normale portie spinazie bevat namelijk 839 milligram kalium. 

Snijbiet 

Een groente die vaak wordt vergeten is de snijbiet. Je kunt de stengels en bladeren net als spinazie roerbakken en daarmee krijg je 961 milligram kalium binnen. 

Gedroogde abrikozen 

En tot slot een gezonde snack, of een extra toevoeging aan een salade of ontbijtje: gedroogde abrikozen. Als je er op een dag zes van eet krijg je al 430 milligram kalium binnen. 

Bron | Voedingscentrum, Women’s Health
Beeld | iStock

Ook interessant