Gezondheid

Dit is hoe je een tekort aan kalium bij jezelf herkent

dit-is-hoe-je-een-kaliumtekort-bij-jezelf-herkent-margriet.jpg

Misschien ben je nog niet zo bekend met kalium. Toch is dit mineraal ontzettend belangrijk voor je. Omdat het een rol speelt bij het functioneren van je spieren en zenuwen en bijdraagt aan een gezond hart-en-vaatsysteem, is het goed om erop te letten dat je er genoeg van binnenkrijgt. Wanneer je een kaliumtekort hebt, kun je last krijgen van een aantal symptomen.

Hoe je kunt merken dat je een tekort aan kalium hebt, leggen we hier uit.

Wisselwerking kalium en natrium

Kalium werkt samen met chloride en natrium om het vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam te regelen. Dit mineraal heeft een wisselwerking met natrium. Het Voedingscentrum raadt aan om 3,5 milligram kalium per dag binnen te krijgen. Wanneer je veel kalium binnenkrijgt, maar ook veel natrium, wordt de kalium vaak niet goed opgenomen. En als dat wel gebeurt, is dit voor een kortere tijd.

Omdat aan veel producten extra zout wordt toegevoegd, loop je vaak het risico te veel natrium binnen te krijgen. Dus, ook al krijg je voldoende kalium binnen, het natrium dat je binnenkrijgt kan dit tegenwerken. Kaliumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere meloenen, avocado’s, bananen en witte bonen.

Symptomen van een tekort aan kalium

Het is moeilijk een kaliumtekort te herkennen. Maar mocht je langere tijd lopen met bepaalde klachten, dan kan het handig zijn een test te laten afnemen bij je huisarts. Dus mocht je met een of meerdere van de volgende symptomen rondlopen, let dan eens goed op je kaliuminname:

1. Je bent licht in je hoofd of duizelig

Omdat een tekort aan kalium voor een rustigere hartslag kan zorgen, wordt er minder bloed naar je hoofd gepompt. Hierdoor kun je je soms een beetje ‘wazig’ voelen. Wanneer je dit symptoom hebt, dan kan dit wijzen dat je al een sterk tekort aan kalium hebt en kan een belletje naar de huisarts zeker geen kwaad.

2. Je bent vaak moe

Om goed te functioneren hebben je cellen een bepaalde hoeveelheid kalium nodig. Een langdurig tekort kan daarom leiden tot een gevoel van vermoeidheid. Als je voldoende slaapt, maar je toch uitgeput bent (na een work-out), is het slim om je kalium-(en natrium)inname eens goed bekijken. Dit kan namelijk op een tekort wijzen.

Lees ook
Kan je maag echt krimpen als je minder eet?

3. Je hebt een hoge bloeddruk

Een tekort aan kalium kan ervoor zorgen dat je bloedvaten meer samentrekken, waardoor je bloeddruk stijgt. Kalium zorgt ervoor dat je bloedvaten ontspannen. Even je bloeddruk meten, dus.

4. Je spieren voelen slapjes of krampachtig

Kalium speelt een belangrijke rol bij spiersamentrekkingen. Daarom kan het zo zijn dat wanneer je kaliumwaarden laag zijn, je spieren sneller in de kramp schieten of zelfs een spasme veroorzaken.  

5. Onregelmatige hartslag

Wanneer je hart ineens sneller gaat kloppen of slagen overslaat, kan dit meerdere oorzaken hebben. Een kaliumtekort kan er een van zijn. Omdat dit best een enge ervaring kan zijn, kan het slim zijn je te laten checken.

Lees ook
Waarom is buikvet gevaarlijker dan vet op andere plekken?

7. Tintelingen en een ‘doof’ gevoel

Kalium helpt je zenuwen gezond te houden. Door een tekort aan kalium kan het zijn dat je zenuwen niet altijd goed functioneren. Je kunt dan last krijgen van tintelingen of een ‘doof’ gevoel.

8. Constipatie

Omdat je spieren minder goed functioneren bij een kaliumtekort, kan het zo zijn dat je darmkanaal minder goed functioneert bij een laag kaliumgehalte. Wanneer je last hebt van een kaliumtekort, kan je dus buikpijn of een opgeblazen gevoel krijgen.

Letten op je kalium-inname

Met een of meerdere van deze symptomen, kan het handig zijn om langs de huisarts te gaan. Mocht je je nog niet echt zorgen maken, dan kun je ook eerst een beginnen je natrium-inname goed in de gaten houden. Probeer dus minder zoutrijke maaltijden te eten, zoals kant-en-klaarmaaltijden, en minder zout op je eten te strooien. Ook zijn er in de winkels zoutmengels te koop waarin natrium met kaliumzout gemengd is. Let wel op dat wanneer je een slechte nierfunctie hebt of plaspillen of ontstekingsremmers gebruikt, je het best met je arts kunt overleggen of je dit mag gebruiken.

Kun je ook te veel kalium eten?

Het is moeilijk een overschot aan kalium te krijgen, omdat je dit er meestal gewoon uit plast. Voor gezonde mensen is het dus geen probleem om kaliumrijke producten te eten. Er zijn geen nadelige effecten op de gezondheid gevonden.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron |Women’s Health, Voedingscentrum
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant