null Beeld

Kachel aan of uit: waarom heeft de één het sneller koud dan de ander?

Ben jij een echte koukleum en heb je voor de zekerheid altijd een extra trui bij je? Of heb je het ongeacht de temperatuur altijd warm? Dít is de reden waarom sommige mensen het sneller koud hebben dan anderen.

Heb jij het sneller koud dan bijvoorbeeld je partner? Daar is een logische verklaring voor.

Vrouwen hebben het sneller koud

De één loopt met twee truien aan nog te klagen over hoe koud het is en draait de thermostaat het liefst op standje tropisch, terwijl de ander het zelfs in de winter met een t-shirt aan nog warm heeft. Vaak zijn het vrouwen die het sneller koud hebben dan mannen. Dat komt volgens wetenschappers van de University of Maryland School of Medicine doordat de basislichaamstemperatuur bij mannen lager ligt dan bij vrouwen. Hierdoor kunnen mannen over het algemeen beter kou.

Bloedsomloop

Doorgaans hebben mannen een snellere stofwisseling dan vrouwen. Dat houdt ook in dat hun bloedsomloop sneller is. Hierdoor hebben mannen het dus vaak sneller warm. Volgens de Universiteit van Maastricht hebben vrouwen juist vaak een slechtere doorbloeding. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor het wisselen van temperaturen. Ook de hormoonschommelingen tijdens de menstruatie kunnen ervoor zorgen dat vrouwen er gevoeliger voor zijn.

Vetweefsel als isolatie

Het is natuurlijk niet altijd zo dat vrouwen het sneller koud hebben dan mannen. Het kan namelijk ook te maken hebben met hoeveel vetweefsel je hebt. Een vetlaagje werkt als een goed isolatiemiddel om jezelf warm te houden. Wanneer je aan de magere kant bent, maak je minder warmte vanuit je lichaam en verlies je deze warmte ook sneller. Daarnaast geldt ook dat hoe groter je bent, hoe meer huid je hebt die aan de kou wordt blootgesteld.

Lees ook: Híérom is het goed om het af en toe koud te hebben

Problemen

Er kunnen natuurlijk ook medische oorzaken voor zijn dat jij het veel sneller koud hebt dan een ander. Dat kan bijvoorbeeld komen door bloedarmoede, schildklierproblemen of een ondergewicht. Je lichaam krijgt dan te weinig energie om je lichaam warm te maken en op temperatuur te houden. Ook kunnen slaapproblemen of oververmoeidheid ertoe leiden dat je het sneller koud hebt. Het kan in het ergste geval zelfs duiden op hart- en vaatziekten. Wanneer je bloedvaten vernauwen worden je ledematen minder doorbloed. Maak je je zorgen omdat je het structureel altijd heel koud hebt? Dan kun je altijd je huisarts raadplegen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Parool, Libelle

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden