Margriet logo
Kabinet schrapt de allerlaatste coronamaatregelen: geen test en isolatie Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kabinet schrapt de allerlaatste coronamaatregelen: geen test en isolatie

Het kabinet heeft de laatste coronamaatregelen geschrapt, meldt het ANP. Je hoeft bij klachten niet meer thuis te blijven en geen zelftest meer te doen. Dat heeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Het kabinet neemt met zijn besluit het advies over van het Outbreak Management Team (OMT). In dat advies van eind vorige maand stelde het OMT dat corona geen pandemie meer is, maar zich in de zogeheten endemische fase bevindt, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijkse leven hoort.

Drie jaar geleden eerste coronapatiënt

“Het is een bijzonder moment. Ook om even bij stil te staan” zei Kuipers. Iets meer dan drie jaar geleden kende Nederland zijn eerste coronapatiënt, bracht de minister in herinnering. “Ondertussen zitten we in een andere fase. We weten dat corona niet meer weggaat, en ook in aantallen patiënten gaat het op en neer. Gelukkig heeft vrijwel iedere Nederlander een vorm van afweer opgebouwd.” Zij hebben de infectie doorgemaakt en/of coronavaccinaties gehaald.

“Het aantal mensen dat medische hulp nodig heeft door ernstige ziekte is gelukkig beperkt.” Dat betekent volgens Kuipers dat met corona kan worden omgegaan “zoals we dat met andere luchtwegvirussen doen”.

Handen wassen

De minister roept iedereen wel op verstandig te zijn en hygiënemaatregelen na te (blijven) leven, zoals hoesten en niezen in de elleboog, regelmatig handen wassen, en binnenshuis voor goede ventilatie te zorgen. Bij klachten moeten mensen voorzichtig blijven en afstand houden tot anderen, zeker tot “mensen met een kwetsbare gezondheid”.

RedactieGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden