null Beeld

Kabinet heeft besloten: geen AstraZeneca-vaccin voor zestigminners

Het AstraZeneca-vaccin tegen het coronavirus wordt niet meer ingezet bij het prikken van zestigminners. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge donderdagavond bekendgemaakt, op basis van spoedadvies van de Gezondheidsraad. De gezondheidsrisico's van deze prik zouden bij mensen jonger dan zestig jaar te groot zijn.

Eind vorige week stopte Nederland voor de tweede keer tijdelijk met het inenten van zestigminners met het AstraZeneca-vaccin in verband met bloedstollingsproblemen. In maart was er ook al een tijdelijke stop, waarbij niemand meer een prik van dit merk kreeg. Nu kiest het kabinet er dus voor de stop voor mensen jonger dan zestig jaar door te zetten.

AstraZeneca-vaccin 'goed en veilig' boven de zestig

Demissionair minister De Jonge zegt dat het AstraZeneca-vaccin niet geschikt is voor zestigminners, maar wel "goed en veilig" kan worden gebruikt bij mensen boven de zestig. Bij deze groep is het risico op sterfte door corona vele malen hoger dan het risico op deze zeer zeldzame bijwerking, benadrukt de minister ook in een brief aan de Tweede Kamer. De zeldzame bijwerkingen, waarbij trombose en een tekort aan bloedplaatjes optreden, komen vooral voor bij mensen jonger dan zestig jaar oud. De Jonge denkt dat dit geen grote gevolgen heeft voor de planning van de vaccinatiestrategie, maar zegt niet met zekerheid te kunnen zeggen hoeveel jonge mensen op korte termijn een prik mislopen.

EMA: voordelen wegen op tegen risico’s

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA maakte woensdag bekend dat er een mogelijk verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Het gaat om een bijwerking die zeer zeldzaam is: het komt bij minder dan één op de 100.000 mensen die de prik krijgt voor. Het EMA blijft het vaccin daarom dan ook aanbevelen; volgens het Geneesmiddelenbureau wegen de voordelen van het vaccin op tegen de risico's. Toch adviseert de Nederlandse Gezondheidsraad dus om te stoppen met het AstraZeneca-vaccin bij zestigminners. Voor hen is het risico op de bijwerking groter, verklaren zij.

Tweede prik gaat wel door

Ben je jonger dan zestig jaar en heb je al een prik van AstraZeneca gehad? Dan kun je volgens de demissionair minister veilig de tweede injectie gaan halen. Uit onderzoek blijkt dat de zeldzame bijwerking alleen bij de eerste prik voorkomt. Zestigminners die na de eerste prik met het AstraZeneca-vaccin geen zeldzame bijwerkingen hadden, zullen die volgens de studie ook na de tweede dus niet krijgen.

Symptomen van zeldzame bijwerkingen

Hoewel de kans dat jij de zeldzame bijwerking krijgt na de prik, is het wel goed om alert te zijn op bepaalde symptomen. Deze klachten kunnen wijzen op trombose en een tekort aan bloedplaatjes:

  • Pijn op de borst
  • Kortademigheid
  • Zwelling in of verkleuring van de benen
  • Aanhoudende buikpijn
  • Ernstige en voortdurende hoofdpijn, met daarbij vaak wazig zien
  • Kleine onderhuidse bloedingen op andere plekken dan de arm waar je de prik gekregen hebt

Herken je deze klachten? Neem dan met spoed contact op met een (huis)arts. Het hoeft uiteraard niet op deze zeldzame bijwerking te wijzen, maar het is wel verstandig dit te laten controleren.

Bron | ANP, NOS

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 16 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over je hart en hormonen, een interview met Lies Visschedijk, hoe je meer goed nieuws te zien krijgt, tips voor een uitgeslapen look en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden