Gezondheid

Waarom kaas eten bij de wijn goed is voor je tanden

wijn-margriet.jpg

Wijn en kaas is niet alleen een hartstikke lekkere combinatie, maar ook nog eens goed voor je tanden. Daar proosten we alvast op, voordat we je de reden waarom uitleggen.

Wijn kan je tanden beschadigen door de hoge zuurtegraad, ditzelfde geldt voor koffie en frisdrank. Te veel zuur kan lijden tot tanderosie en een gele gloed over je tanden. Zeker rosé en bruisende wijnen als prosecco hebben een hoge zuurtegraad. Gelukkig is er een manier om zorgelozer van je wijntje te genieten – althans wat je tanden en kiezen betreft.

Neutraliseren

“Kaas eten terwijl je wijn drinkt, helpt om de zuurtegraad te neutraliseren, zodat je tanderosie vermindert,” vertelt tandheelkundige Tatiana Herzog aan Popsugar. Daarnaast heeft ze nog een tip: “Poets je tanden dertig minuten voordat je gaat drinken met een tandpasta dat veel fluoride bevat; zo kun je tanderosie en gele vlekken helpen voorkomen.”

Wachten met poetsen

Ben je vergeten deze maatregelen te treffen voordat je je mond aan een glas wijn zet? Poets dan vooral níét meteen nadat je hebt gedronken. Het zuur heeft zich al aan je tanden gehecht, waardoor het tandglazuur week is geworden. Zo kun je het glazuur júíst beschadigen door je tanden te gaan poetsen. Wacht minstens een uur met poetsen en spoel je mond eerst met water om het zuur te neutraliseren, voordat je gaat schrobben met een tandenborstel.

We kunnen het gezegde ‘water bij de wijn doen’ nu wel aanpassen. Anno 2018 is dat kaas!

Ook interessant om te lezen

Bron | Popsugar
Beeld | iStock

Ook interessant