Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je van sommige kazen de korst beter wél kunt eten

kaas-korst-wel-niet-eten-margriet.jpg

Al decennialang zijn we dol op kaas, zeker in Nederland. Maar over de korst van de kaas bestaat nogal wat discussie. Kun je die nu beter wel of niet eten?

Of je nou van jong, oud, feta of een lekkere parmezaan houdt. In bijna ieder huishouden is bijna wel één kaassoort te vinden. Maar waar de één het beleg het liefst met korst en al op eet, gruwelt de ander al bij het idee. Hoe zit dat nou eigenlijk?

Plastic laagje

De meeste Hollandse kazen krijgen, voordat ze het rijpingsproces ingaan, een beschermend laagje van plastic. Dit zorgt ervoor dat de kaas beschermt wordt tegen schimmels en bacteriën van buitenaf. En hoewel het niet schadelijk is wanneer je hier (per ongeluk) een beetje van binnen krijgt, kun je het toch maar beter niet eten. “Aan deze coating is vaak van het schimmelwerende middel natamycine toegevoegd”, legt Thom Huppertz, hoogleraar zuivel aan de Wageningen Universiteit uit aan NU.nl. “De harde, droge korst onder de plastic laag kun je wel gewoon eten.”

Extra smaak

Buitenlandse kazen hebben over het algemeen geen coating, de korst van deze kaas bestaat dan uit de dezelfde laag die bij Nederlandse kazen onder het laagje plastic zit. Net als bij Hollandse kaas, is deze rand goed eetbaar. Volgens kaaskenner Ed Chavernac is het helemaal niet gek dat zoveel mensen juist dit laagje het lekkerste vinden. “De korst ontstaat als de kaas rijpt, en dus uitdroogt. Hierdoor kan de korst erg sterk van smaak zijn. En hoe langer op de plank, hoe dikker de korst. Sommige mensen vinden de korst om die reden niet lekker, de smaak is te sterk.”

Lees ook
Welke kaas bevat meer vet: brie of camembert?

Uitkijken

Toch moet je volgens Chavernac bij sommige buitenlandse kazen wel voorzichtig zijn. Bij sommige kazen zoals comté, beaufort, emmenthaler en parmezaan is die korst zo hard, waardoor het schadelijk kan zijn voor je tanden als je het opeet. “Eigenlijk is het heel simpel: gebruik je boerenverstand. Vind je de korst te sterk van smaak, te hard en amper te eten, doe het dan niet. Aan de andere kant kan het ook geen kwaad om je grenzen te verleggen en nieuwe kaassmaken – zeker in de korst – te ontdekken.”

Bron| NU.nl, Nederlandse Zuivel Organisatie
Beeld|iStock

Ook interessant