Dit wil je weten over het syndroom van Ramsay-Hunt Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Justin Bieber heeft het: dit wil je weten over het syndroom van Ramsay-Hunt

Justin Bieber deelde afgelopen week op Instagram dat hij last heeft van gezichtsverlamming door het syndroom van Ramsay-Hunt. Een aandoening die kan ontstaan door een besmetting met een bepaalde variant van het Herpesvirus, dat ook verantwoordelijk is voor waterpokken en gordelroos.

Dit wil je weten over het syndroom van Ramsay-Hunt.

Wat is het syndroom van Ramsay-Hunt?

Het Ramsay-Hunt syndroom - vernoemd naar de neuroloog die het in 1907 ontdekte - ontstaat door het herpes-zoster-virus. Veel mensen dragen dit virus ongemerkt bij zich: nadat je de waterpokken hebt gehad of je gordelroos hebt doorgemaakt, blijft het herpes-zoster-virus bijna altijd ergens achter in ons lichaam. Het blijft dus sluimeren ergens in je zenuwen, al merken we daar niets van tot het zich weer openbaart. Je kent dit principe misschien wel van een koortslip: je weet dat de blaasjes telkens weer genezen, maar ook dat ze ooit weer terugkeren. Hetzelfde geldt dus voor de waterpokken, die ook veroorzaakt worden door een virus uit dezelfde ‘herpesfamilie’.

En als je het virus bij je draagt, kan het altijd weer een keer toeslaan. Dat gebeurt vooral in perioden waarin je vermoeid bent of je immuunsysteem om een andere reden wat verzwakt is. Is er sprake van het syndroom van Ramsay-Hunt, dan settelt het virus zich via het oor en de gehoorzenuw in de zevende hersenzenuw. Die zevende hersenzenuw wordt ook wel de aangezichtszenuw genoemd en is verantwoordelijk voor de bewegingen van spieren in je gezicht. Het syndroom kan op alle leeftijden voorkomen, maar wordt wel (bijna) alleen gezien bij mensen die eerder een besmetting met het herpes-zoster-virus doorgemaakt hebben.

Symptomen van het Ramsay-Hunt syndroom

Vaak begint het syndroom van Ramsay-Hunt met heftige pijn in en net achter het oor, waar het virus voor een flinke ontsteking van de zenuw zorgt. Dit komt vaak voor in combinatie met gehoorverlies, vooral in één oor, en duizeligheid. Kort daarna of zelfs tegelijk, verspreidt het virus zich naar de aangezichtszenuw, waardoor er verlamming van de spieren in het gezicht ontstaat. Die symptomen lijken op de klachten die passen bij een beroerte: aan één kant van het gezicht zijn grote veranderingen te zien. Zo hangt de mondhoek vaak naar beneden, sluit het ook niet goed en krijgt men moeite met slapen, praten en slikken. Na één tot twee dagen vormen er vaak met vocht gevulde blaasjes in de oorschelp, op het trommelvlies en in de gehoorgang; soms zijn deze ook te zien op je gezicht of in je nek.

Omdat de symptomen die passen bij dit syndroom zo sterk lijken op die van een beroerte, is het belangrijk om direct naar de huisarts of spoedeisende hulp te gaan. Mocht er sprake zijn van een beroerte en niet het syndroom van Ramsay-Hunt, dan is er namelijk direct een andere behandeling nodig.

Diagnose en behandeling

Blijkt dat de aangezichtsverlamming niet veroorzaakt wordt door een beroerte, dan zal verder onderzoek nodig zijn om uit te zoeken of het mogelijk het syndroom van Ramsay-Hunt is. Om deze aandoening te diagnosticeren, kijkt de arts onder andere naar of er sprake is van blaasjes in en rondom het oor. Zijn die aanwezig, dan is vaak gemakkelijk vast te stellen dat de klachten inderdaad het gevolg zijn van een infectie met dit herpesvirus.

Blijkt dit zo te zijn, dan is het heel belangrijk dat er zo snel mogelijk gestart wordt met een behandeling met antivirale medicatie en pijnstillers. Daarnaast wordt er ook vaak een ontstekingsremmer zoals Prednisolon voorgeschreven. Deze medicatie versnelt niet zozeer het genezingsproces, maar verkleint de kans op restklachten. Verder is de behandeling vooral gericht op het verkleinen van de klachten. Zo is een veelvoorkomend probleem bij aangezichtsverlamming dat het oog niet meer goed sluit. Dat is gevaarlijk: deze kan uitdrogen, wat voor blijvende schade kan zorgen. Je krijgt dan ook vaak ooggel of -druppels mee naar huis om dat te voorkomen. Ook massage van de spieren in het gezicht kan helpen de zenuwen op een positieve manier te prikkelen.

Blijvende klachten door het syndroom van Ramsay-Hunt

Meestal verdwijnen de blaasjes in en rondom de oren binnen een week: deze drogen uit en genezen daarna. De andere klachten kunnen daarentegen een stuk langer aanhouden. Voor sommige mensen duurt het enkele weken, terwijl anderen maandenlang moeten revalideren.

Sommige mensen die deze klachten krijgen door dit herpesvirus, genezen helaas nooit helemaal. Het kan zijn dat er restklachten blijven, zoals gehoorverlies, verlamming van een aantal van de spieren in het gezicht of problemen met de ogen. In uitzonderlijke gevallen zorgt het syndroom van Ramsay-Hunt voor chronische beschadiging van de zenuwen, waardoor deze extra gevoelig zijn. Prikkels die deze zenuwen dan krijgen, komen extra hard binnen bij mensen die deze klachten hebben. Dan kan zorgen voor aangezichtspijn, oorpijn of tinnitus.

Bron | VRT, Mayo Clinic, New York Times

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden