Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe kan het dat jus d’orange zo vies smaakt na het tandenpoetsen?

jus-dorange.jpg

Als er íéts niet lekker smaakt na het poetsen van je tanden, dan is het wel jus d’orange. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Hoogleraar orale biochemie Enno Veerman heeft het verlossende antwoord.

Volgens Veerman heeft het allemaal te maken met de smaakreceptoren in je mond.

Smaakcellen

Het zit zo: zodra je iets eet, worden de smaakpapillen in je mond aan het werk gezet. Eén smaakpapil bestaat uit vijftig tot honderd smaakcellen, die op hun beurt weer bestaan uit verschillende smaakreceptoren om de verschillende smaken te kunnen waarnemen.

Stofje tandpasta

Een smaak ‘bindt’ zich aan zo’n receptor, die de hersenen het signaal stuurt van die bepaalde smaak. Dat is wat wij proeven noemen. Maar er zijn stoffen die deze receptoren in de war schoppen, zoals de zeep-achtige stof natriumlaurylsulfaat. Dit is het stofje dat in tandpasta zit om het te laten schuimen.

Bitter en zuur

Wanneer de zoetreceptoren in je mond zijn verstoord door de tandpasta, kun je zoet niet meer proeven en alleen nog maar bitter en zuur waarnemen. Daarnaast zou het stofje natriumlaurylsulfaat er ook voor zorgen dat de bittere smaak wordt versterkt.

Oplossing

Hoe je dit kunt oplossen? Volgens hoogleraar Veerman is het gewoon een kwestie van wachten tot de receptoren weer zijn ‘hersteld’. Dit duurt meestal ongeveer een uur. Daarnaast zou je natuurlijk voor een natuurlijke tandpasta kunnen kiezen die de stof natriumlaurylsulfaat niet bevat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Grazia
Foto | iStock

Ook interessant