Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom het juist goed is om af en toe iets te vergeten

portrait-of-a-student-woman-at-the-desk-frowned.jpg

Met de jaren wordt iedereen wat vergeetachtiger. Maar is dat wel zo erg? Lang werd gedacht dat ons geheugen optimaal functioneert als we ons zo veel mogelijk herinneren. Nieuw onderzoek wijst uit dat het juist heel goed is om af en toe dingen te vergeten.

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto betogen in het vakblad Neuron dat het vergeten van informatie net zo belangrijk is voor het functioneren van ons geheugen als het onthouden van informatie.

Bewust vergeten

Uit recente studies blijkt dat onze hersenen mechanismen aanmaken die er voor zorgen dat we bewust informatie vergeten. Wanneer we iets nieuws leren, maakt ons brein nieuwe mechanismen aan, waardoor nieuwe verbindingen ontstaan. Hierdoor worden bestaande netwerken veranderd waardoor het lastiger wordt om ‘oude’ herinneringen, op te roepen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Betere beslissingen

Volgens de wetenschappers is ons geheugen bedoeld om informatie op te slaan die ons later helpt om goede beslissingen te nemen. “Het is belangrijk dat het brein daarbij onbelangrijke details vergeet en zich in plaats daarvan richt op de dingen die ons gaan helpen beslissingen te nemen,” aldus onderzoeker Blake Richards. Volgens de onderzoekers helpt de vergeten informatie ons op twee manieren. Enerzijds doordat verouderde en potentieel misleidende informatie wordt verwijderd. Daardoor ben je in staat om je beter aan te passen aan nieuwe situaties. Anderzijds zorgt het ervoor dat herinneringen worden versimpelt. Doordat we niet elk detail herinneren wordt het makkelijker om te voorspellen hoe een nieuwe situatie zal uitpakken.

Omgeving

De mate waarin je dingen vergeet is, volgens de onderzoekers, afhankelijk van de omgeving waarin je leeft. Zo zal iemand, die dagelijks nieuwe mensen ontmoet, sneller geneigd zijn om namen en gezichten te vergeten dan iemand die steeds door dezelfde mensen omringd wordt.

Lees ook
Dít kun je doen om je geheugen zo sterk mogelijk te houden

Bron| Neuron
Beeld| iStock

Ook interessant