Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zó vielen Josemarie en Corine samen 30 kilo af

josemarie-en-corine-vielen-samen-30-kilo-af.jpg

Te dik, te dun, eeuwige strijd, eindelijk berusting… Wij vrouwen hebben vaak best wat te stellen met ons lichaam en gewicht.

Josemarie van der Linde (60) viel meer dan tien kilo af en haar fiets-, zwem- en afvalmaatje Corine van Holten (53) viel twintig kilo af.

Altijd al te zwaar

Josemarie: “Twintig jaar geleden ging ik bij het koor waar Corine al in zat, maar we werden pas zeven jaar later vriendinnen, toen we beiden naar een zangweek in Italië gingen. We waren destijds alle twee al te zwaar.”

Corine: “Ik lijnde nooit. Ik had wel aanleg om aan te komen, maar zag om me heen al die jojoërs en daar wilde ik niet aan. Maar ik ontwikkelde me van een gemiddelde tiener in een mollige vrouw. Tot ik echt te zwaar werd. Ik had er niet veel last van, maar ongezond was het wel.”

Diëten

Josemarie: “Ik heb juist mijn hele leven gelijnd. En kwam na elk dieet weer meer aan. En ook na elke zwangerschap; dat waren er drie. De weegschaal werd een vijand, dus daar stond ik jaren niet meer op.”

Corine: “Zo’n drie jaar geleden had iemand in mijn wandelgroep de app FatSecret. Ik vond het grappig om te proberen. Binnen de 1.600 calorieën blijven werd een wedstrijd met mezelf en ik viel in een jaar geleidelijk aan zestien kilo af. Inmiddels is dat twintig kilo. Omdat ik op een gegeven moment mijn been brak, in no time vier kilo aankwam en het me niet lukte om weer alleen de draad op te pakken, ben ik naar de Weight Watchers gegaan.”

Lees ook: Waarom je vaker naar gezonde kookprogramma’s moet kijken als je wilt afvallen

Aangestoken

Josemarie: “Toen heeft ze mij aangestoken. Mijn zoveelste poging. Maar het samen doen was fijn. En ik had het plan om naar Italië te fietsen: hoe minder kilo’s ik de Alpen over zou moeten tillen, hoe beter. Daar hield ik me aan vast.”

Corine: “En daarmee heeft Josemarie míj weer aangestoken. Ik was altijd een wandelaar, maar ben nu ook door het fietsen gegrepen. Vorig jaar zijn we met een tentje langs de Maas en Waal gefietst en afgelopen zomer samen naar Parijs getrapt. Met de Weight Watchers zijn we weer gestopt omdat we het riedeltje op een gegeven moment wel uit ons hoofd kenden; dat hielp maar tijdelijk voor ons.”

Volhouden

Josemarie: “We fietsen of zwemmen nog elke week samen. Tot oktober gaan we gillend te water, in de natuur. Inmiddels ben ik meer dan tien kilo kwijt en still going strong. Nog vijf eraf en ik ben tevreden. En dan volhouden, dat is de uitdaging. Het vasthouden van een andere leefstijl.”

Tekst | Mirjam Verhulst
Fotografie | Petra Hoogerbrug

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-03
Je kunt deze editie nabestellen via MAGAZINE.NL >

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant