Jeukende handpalmen? Dit kan er aan de hand zijn Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Jeukende handpalmen? Dit kan er aan de hand zijn

Het gezegde is ‘jeuk is leuk’, maar als je constant jeuk hebt denk je hier misschien anders over. Jeuk aan de handpalmen kan komen door een droge huid of een temperatuurswisseling, maar ook andere oorzaken kunnen hiervoor zorgen.

Jeuk kan een heleboel verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een droge huid, een allergie, eczeem of galbulten. Er wordt altijd geadviseerd om niet te krabben en het uitdrogen van de huid te voorkomen. Als je dat doet, gaat de jeuk vaak vanzelf weer over. Maar als dat niet zo is, kan er ook iets anders aan de hand zijn.

Jeukende handpalmen door een droge huid

Als de seizoenen veranderen en het weer buiten guurder wordt, krijg je een stuk sneller last van een droge huid. Zeker als dit snel gaat, kan het gepaard gaan met een jeukend gevoel. Ook het vaker wassen van je handen kan ervoor zorgen dat je een droge huid krijgt. Dit is een van de oorzaken die niet ernstig is en gemakkelijk te verhelpen is. Een droge huid kun je behandelen met een vochtinbrengende crème. Hierdoor vermindert ook de jeuk. Het best kun je gaan voor een vette crème die de huid hydrateert, dunnere lotions zijn namelijk minder goed voor de genezing. En kies het liefst voor een zalf zonder parfum, de varianten met parfum kunnen juist zorgen voor irritatie.

Een allergische reactie

Jeukende handen kunnen ook ontstaan bij een allergische reactie. Gebruik je een nieuwe zeep, ander wasmiddel of misschien zelfs een nieuw sieraad? Dan kan het contact hiermee zorgen voor een allergische reactie en dus jeuk. Deze jeuk begint niet altijd meteen, maar kan ook pas na een paar uur optreden. Als je een heftige allergische reactie hebt, kun je ook last krijgen van een rode huid, een branderig gevoel en bultjes of een zwelling. Zie je meerdere symptomen? Dan kan het verstandig zijn om contact op te nemen met je huisarts. Om de reactie tijdelijk te remmen kun je ook antihistamine of andere allergie medicijnen gebruiken. Let hierbij wel op dat je niet allergisch bent voor deze producten.

Eczeem als oorzaak voor jeukende handpalmen

Een aandoening die voor veel jeuk kan zorgen, is eczeem. Er zijn verschillende vormen van deze aandoening, maar vaak is jeuk één van de klachten waar je het aan herkent. Naast jeuk is er in de meeste gevallen ook sprake van een rode huid of gekleurde plekken op de huid. In sommige gevallen is er ook sprake van een droge huid of kleine bultjes. Eczeem is een aandoening die kan opvlammen. Je kunt er een paar dagen of weken last van hebben en vervolgens maanden niet. Dat neemt niet weg dat de jeuk die je ervaart vervelend is. Zeker als dit op je handpalmen is. Vermijd daarom producten die het eczeem irriteren, zoals zeep. Ook kleding of sieraden kunnen eczeem verergeren, zeker als dit er steeds langs schuurt.

Als je huid droog is door het eczeem kun je een voedende crème gebruiken om de huid te herstellen. Werkt dit niet? Neem dan contact op met de huisarts. Zij kunnen een hormoonzalf of andere medicatie voorschrijven en tips geven om de jeuk verder te verminderen.

Jeuk door psoriasis

Ook psoriasis kan een oorzaak zijn voor jeukende handpalmen. Bij deze aandoening is er een ongecontroleerde groei van huidcellen, waardoor de extra huid zich ophoopt. Naast jeuk heb je bij psoriasis ook last van andere klachten, denk aan rode schilfers of blaren en een gebarsten of zelfs bloedende huid. Ook kun je last krijgen van pijnlijke en gezwollen gewrichten. Psoriasis is een chronische aandoening, maar dit betekent niet dat je er het hele jaar last van hebt. Het kan een paar weken opvlammen, om vervolgens weer maanden rustig te zijn.

Heb je last van psoriasis? Dan kan een lotion of hormoonzalf verlichting bieden. Als het gaat om een ernstigere vorm, kun je het best naar je huisarts gaan en kijken voor een recept. Daar kan dan een medicijn voorgeschreven worden dat de oorzaak van psoriasis kan vertragen of stoppen.

Nieuwe medicatie

Ben je recent begonnen met nieuwe medicatie en heb je nu last van jeukende handpalmen? Dan zou het zomaar met elkaar te maken kunnen hebben. Neem contact met je huisarts op als je het vermoeden hebt dat je medicatie een reden is voor jeuk of als je dit gelezen hebt in de bijsluiter. Zo kan er een inschatting gemaakt worden of je misschien beter een ander medicijn kunt gebruiken.

Jeukende handpalmen door carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom is een vervelende kwaal, waarbij de zenuwen in de handpalmen bekneld kunnen zijn. Vroege signalen hiervan kunnen jeuk of tintelingen in de handen, polsen of onderarmen zijn. Naarmate de aandoening vordert, merk je dat er ook sprake kan zijn van een doof gevoel of pijn. Om de klachten van carpaal tunnel syndroom te verminderen is het verstandig om je handen af en toe even rust te geven. Ook een ijskompres kan helpen. Merk je dat dit niet helpt? Neem dan contact op met je arts voor eventuele behandeling.

Jeuk door diabetes

Deze oorzaak komt niet vaak voor, maar toch kan diabetes zorgen voor jeukende handpalmen. Diabetes kan de bloedcirculatie beïnvloeden en een slechte circulatie kan weer zorgen voor jeuk. Toch gebeurt het niet vaak dat deze jeuk zich uit in de handpalmen, maar eerder in de benen. Om deze jeuk te voorkomen kun je het best je glucosewaarden goed in de gaten te houden. Als je bloedsuikerspiegel op peil is, zouden ook de klachten van jeuk moeten verminderen of verdwijnen.

Bron | Healthline, Livestrong, Thuisarts

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden