Gezondheid

Last van jeukende borsten? Dit kunnen de oorzaken zijn

sexy-woman-closing-her-bra-in-front-of-the-mirror.jpg

Soms komt het ineens opzetten (en dan net op momenten dat je het niet kunt gebruiken): jeuk aan je borsten. Is het iets om je zorgen over te maken, en wat kun je ertegen doen? In de meeste gevallen zit er gelukkig een onschuldige oorzaak achter. Dít zouden de redenen kunnen zijn dat je last hebt van jeukende borsten.

Een te strakke of vieze beha

Veel vrouwen dragen hun beha veel langer dan zou moeten – terwijl er ook in je beha bacteriën ophopen door zweet en ander vuil. Dit gaat op den duur je huid irriteren, waardoor je jeuk krijgt. Was je beha daarom minstens één keer per week, en sportbeha’s het liefst iedere dag. Ook te strakke beha’s kunnen irritatie veroorzaken op de huid, dus zorg ervoor dat je beha goed past.

Verbranding

De huid op je borsten is gevoelig en kan daarom snel verbranden in de zon, wanneer je in bikini of topless zont. Een verbrand velletje kan erge jeuk veroorzaken, omdat je lichaam dan extreem uitgedroogd en geïrriteerd is. Zorg er daarom altijd voor dat je goed smeert met zonnebrand. Gaat het toch mis? Verzorg de huid daarna met een hydraterende en verkoelende crème.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Droge huid en jeukende borsten

Je huid kan, door allerlei factoren, uitdrogen: te weinig drinken, te heet douchen of koud en guur weer. Ook bepaalde zeepsoorten kunnen de huid uitdrogen.

Borstontsteking

Dit is iets wat vaak voorkomt bij vrouwen die borstvoeding geven, maar ook bij vrouwen die dit niet doen kunnen last krijgen van borstontsteking. Symptomen hiervan zijn pijnlijke borsten, roodheid, warmte en jeuk. Heb je hier last van, dan is het slim om een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Borstkanker

In extreem zeldzame gevallen kunnen jeukende borsten wijzen op borstkanker. Toch is de kans groter dat het om één van de bovengenoemde oorzaken gaat. Jeuk, als gevolg van borstkanker, gaat vaak gepaard met de volgende klachten: roodheid, opgezwollen borsten, putjes in de huid, knobbeltjes, pijn, en zware borsten. Twijfel je? Vraag dan om raad aan een arts.

Bron | Mens en Gezondheid
Beeld | iStock

Lees meer over lekker en gezond leven in deze bruisende Margriet-special vol weetjes, tips, uitgebreide interviews en onderzoeken. Bestel ‘m hier.

 

Ook interessant