Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Jeugdartsen willen niet-gevaccineerde kinderen wakker schudden

istock-vaccineren-vaccinatie.jpg
Jeugdartsen willen jongeren die niet of onvolledig zijn gevaccineerd, oproepen om het besluit van hun ouders te heroverwegen. Op deze manier hopen ze de dalende vaccinatiegraad een halt toe te roepen. Het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde scharen zich achter het plan. 

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in 2017 voor het vierde jaar op rij meer ouders besloten hun kinderen niet te laten vaccineren. De vaccinatiegraad daalde met een procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Een dalende vaccinatiegraad verhoogt de kans op uitbraken van ernstige ziektes, zoals de mazelen. Ook de vaccinatiegraad voor HPV (het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken) voor meisjes is zeer laag.

Uitnodiging om opnieuw met arts te praten

Deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma is in Nederland vrijwillig. Het is dus aan de ouders om te besluiten of hun kinderen worden ingeënt of niet. Vanaf zestien jaar kunnen jongeren echter zelfstandig beslissen over medische ingrepen, waaronder vaccinatie. Volgens AJN Jeugdartsen Nederland zouden alle niet- of onvoldoende gevaccineerde jongeren daarom vanaf die leeftijd een uitnodiging moeten krijgen om opnieuw het gesprek aan te gaan met de jeugdarts over vaccinatie. “We gaan uit van de rechten van het kind, dat stellen we voorop,” vertelt voorzitter Mascha Kamphuis aan het KRO-NCRV-programma De Monitor. “Wat vindt het kind zelf? Zij hebben de keuze nooit gehad.”

Mogelijkheden om jongeren te bereiken

Kamphuis denkt in eerste instantie aan een gerichte brief aan kinderen die niet of slechts gedeeltelijk zijn gevaccineerd. “Wij weten wie wel en niet is gevaccineerd.” Een andere optie is een publiekscampagne om kinderen wakker te schudden. Kamphuis denkt ook aan open spreekuren voor jongeren en aan extra voorlichting over vaccineren op scholen. “Laten we vooral ook aan jongeren vragen wat zij zelf een goede manier vinden.”

Meningsverschil met ouders

Kamphuis benadrukt niet een afstand te willen creëren tussen kinderen en hun ouders. “Maar als een kind anders wil dan de ouders, zou je jongeren kunnen stimuleren ze daarbij te helpen. Ook kunnen wij vervolgens met ouder en kind het gesprek voeren hoe om te gaan met een eventueel meningsverschil.”

Steun voor het plan

Het plan van AJN Jeugdartsen Nederland wordt gesteund door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Ook het RIVM schaart zich achter het plan, al benadrukt woordvoerder Harald Wychgel dat wat hen betreft de ouders ook worden uitgenodigd voor zo’n gesprek. “Wij willen als RIVM niet dat jongeren door onvoldoende te zijn geïnformeerd iets nalaten wat goed zou zijn voor hun gezondheid. Tegelijkertijd willen we ook stimuleren dat ouders met kinderen hierover praten. Als zo’n jongere na zo’n gesprek zelf besluit ‘ik doe het toch’, dan is dat het besluit van de jongere in kwestie.”

AJN Jeugdartsen Nederland heeft haar plan voorgesteld aan het ministerie van Volksgezondheid. Dat zal als verantwoordelijke voor het Rijksvaccinatieprogramma een besluit moeten nemen.

Bron | pers.kro-ncrv.nl
Foto | iStock
 

Ook interessant