Margriet logo
Je vagina gezond houden na een antibioticakuur: zó doe je dat  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Je vagina gezond houden na een antibioticakuur: zó doe je dat

Als je een bacteriële ontsteking hebt, kan de huisarts een antibioticakuur voorschrijven. Hoewel we erg blij zijn dat deze kuren bestaan én ze het probleem vaak snel oplossen, kennen ze ook enige nadelen. Het medicijn doodt ziekmakende bacteriën, maar het kan óók goede bacteriën in het lichaam vernietigen. En dat kan down there voor flink wat problemen zorgen.

Catherine van Heest is oprichter van Care For Women, een landelijke organisatie met zo’n 150 vestigingen die vrouwen helpt bij de overgang, menstruatieklachten, zwangerschap en anticonceptie en vergoed wordt door de meeste zorgverzekeraars. Zij legt uit wat je het beste kunt doen om je vagina gezond te houden na een antibioticakuur.

Andere pH-waarde

Veel vrouwen krijgen in hun leven wel eens te maken met een vaginale schimmelinfectie. De boosdoener van deze infectie is de schimmel Candida albicans. Catherine: “Deze schimmel zit altijd al in je vagina, maar een antibioticakuur zorgt ervoor dat de goede bacteriën verdwijnen, waardoor het voor je vagina een stuk lastiger wordt om de pH-waarde in balans te houden en ervoor te zorgen dat er geen schimmels gaan groeien.”

Door de antibioticakuur gaat die schimmel dus sneller groeien dan normaal, waardoor je eerder een schimmelinfectie krijgt. “Bekende klachten van een schimmelinfectie zijn onder andere jeuk, roodheid en meer vaginala afscheiding”, legt ze uit.

Vagina verzorgen na een antibioticakuur

Catherine stelt dat het altijd goed is om voor je vagina te zorgen, maar dat de defenitie hiervan juist betekend dat je zo min mogelijk moet doen. Je vagina wassen met lauw warm water is het belangrijkste en verder is het vooral de wat doe je niet lijst opvolgen. Er zijn bij vrouwen bepaalde periodes extra belangrijk om hier op te letten. “Dit geldt zeker na het slikken van een antibioticakuur, maar ook na de zwangerschap en tijdens de overgang”, legt ze uit. “Dit komt, omdat je bijvoorbeeld in de eerste periode van de overgang erg veel bloedverlies kunt hebben. Dan zeg ik altijd: was je vagina extra goed met lauw warm water en verwissel regelmatig je maandverband. Hetzelfde geldt voor als je last hebt van ongewenst urineverlies.”

De don'ts voor je vagina na een antibioticakuur

Maar hoe zorg je er nou voor dat je vagina gezond blijft na het slikken van een antibioticakuur? Volgens Catherine is het vooral belangrijk dat je geen omstandigheden creëert waardoor schimmels en bacteriën kunnen groeien of je vagina irriteren. Hierbij kun je letten op een aantal verschillende factoren:

  • “Sommige vrouwen wassen hun vagina met zeep omdat ze denken dat dat extra schoon is, maar dat is zeker niet zo. Zeep heeft een hele andere ph-waarde dan de zuurgraad van je vagina. Daarmee verstoor je de vaginale flora en raken de ‘goede’ schimmels en bacteriën in de vagina verstoord. Je kunt je vagina daarom toch het beste wassen met lauwwarm water.”
  • “Draag niet altijd een string als je gevoelig bent voor schimmelinfecties. Als je de hele dag beweegt, kan de strakke stof makkelijk niet alleen tussen je billen, maar ook tussen je schaamlippen komen te zitten. En als de stof bacteriën met zich meedraagt, kan dat infecties opleveren wanneer het in je vagina komt.”
  • “Ben je ongesteld? Gebruik dan maandverband van natuurlijke materialen en verwissel het regelmatig.”
  • “Synthetische stoffen houden vocht vast en dat kan een negatief effect hebben. Katoen laat lucht door, waardoor je huid kan ademen en de zuurgraad van je vagina gezond blijft zodat je geen last krijgt van infecties. Door voor natuurlijke materialen zoals katoen te kiezen en lossere kleding te dragen, voorkom je dat zweet zich kan ophopen en zo voor schimmelinfecties kan zorgen.”
  • “Let op bij het scheren en doe het vooral niet te snel. De kleine wondjes die kunnen ontstaan als je je per ongeluk snijdt, zijn een voedingsbodem voor schimmels en andere infecties.”
  • “Als je seks hebt, gebruik dan een neutraal glijmiddel. Hierdoor vermijd je allerlei stoffen die slecht zijn voor de balans van je vaginale flora, zoals parfums. Ook is het belangrijk om te plassen na de sek. Hiermee plas je bacteriën uit.”
  • “Op het toilet kun je de kans op een schimmelinfectie te krijgen, verkleinen. Dat doe je door je vagina altijd van voor naar achter af te vegen, zodat de bacteriën rondom je anus niet met die van je vagina in contact komen.”

Schimmelinfectie na een antibioticakuur

Catherine legt uit dat een schimmelinfectie meestal binnen twee weken vanzelf verdwijnt. Mocht dit niet het geval zijn dan zijn er een aantal middelen om dit te bespoedigen. “Wij kiezen dan vaak voor een vaginale crème of een pil die je inwendig kunt inbrengen. Soms kiezen we voor een pil die je slikt, maar dat kan nog wel eens wat bijwerkingen geven. Heb je hier regelmatig last van, maak dan zeker eens een afspraak met je huisarts of een Care for Women specialiste om te kijken wat je specifiek zou kunnen doen om dit te voorkomen”, aldus Catherine.

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden