Je rug kraken: hoe ongezond is dit?
Kan jij ook genieten van het krakende geluid dat je rugwervel maakt als je je uitstrekt? Je bent niet de enige. Hoe lekker het ook klinkt of voelt, je vraagt je misschien wel af: hoe ongezond is het kraken van je rug eigenlijk? Is het een onschuldige gewoonte, of kun je het beter afleren? We leggen het je uit.
Heerlijk dat gevoel dat je weer helemaal ‘los’ bent, maar is het wel zo verstandig?
Is het kraken van je rug ongezond?
Om een antwoord te kunnen geven op de vraag of het kraken van je rug wel of niet ongezond is, is het eerst belangrijk om te weten waar dat gevoel en geluid vandaan komt. Orthopedisch chirurg Armin Tehrany legt aan Women’s Health uit dat je gewrichten uit pezen en gewrichtsbanden (ligamenten) bestaan. Daar tussen in zit kraakbeen, waardoor alles soepel kan bewegen. Wanneer je druk uitoefent op je gewrichten door je rug te kraken of te draaien, dan komt hier gas vrij. Dat veroorzaakt dat krakende geluid.
Volgens Tehrany is het daarmee niet ongezond om af en toe je rug te kraken, maar zou je dit niet dagelijks moeten doen. In dat geval kan je kraakbeen namelijk verslijten. Dat kan niet alleen pijnlijk zijn, maar kan ook leiden tot pees- en ligamentscheuren.
Zelf kraken
Af en toe kraken kan dus weinig kwaad, maar het is daarbij wel het verstandigste om dit zelf te doen in plaats van een ander om hulp te vragen. Je kunt zelf het beste aanvoelen of iets prettig voelt of pijn doet. Daarnaast kan een ander meer kracht zetten en je lichaam sneller in extremere richtingen bewegen dan je bij jezelf kan. Natuurlijk is het nog beter om het aan een chiropractor, fysiotherapeut, osteopaat of andere professional over te laten.
Lees ook: Déze 5 typen rugpijn kun je beter niet negeren
Gebruik een foamroller
Hoewel het kraken van je rug niet ongezond hoeft te zijn, wil je misschien toch liever een veiliger alternatief proberen. Dat kun je volgens Tehrany het beste doen met een foamroller. Ga rechtop staan met je voeten op heupbreedte en buig langzaam naar voren. Laat je armen 15 tot 30 seconden richting de grond hangen. Ga daarna op je rug liggen met de foamroller onder je schouder, loodrecht op je lichaam. Zorg dat je voeten plat op de grond staan, en je knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn. Til vervolgens je billen van de vloer en sla je armen om je ribbenkast, alsof je jezelf stevig knuffelt. Rol jezelf daarna langzaam op en neer. Gebruik hierbij je voeten en zorg dat je schouders op de foamroller blijven liggen.
Herhaal deze oefening vijf minuten. Dit kun je met een gerust hart een paar keer per week herhalen, om zonder gevaar je rug te ontspannen.
Bron | Women's Health, Bedrock
Beeld | Getty Images
Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.