null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Je organen functioneren minder goed wanneer je een jetlag hebt

Voel jij je de eerste dagen ook zo belabberd als je in een andere tijdzone op vakantie bent? Dat is niet zo vreemd. Je moet niet alleen wennen aan een ander slaapritme, maar al je organen moeten hun interne klok ook resetten. En daar kun je nogal door van slag raken.

De biologische klok in je hersenen stuurt allerlei kleine klokjes in de rest van je lichaam aan. Elk orgaan heeft een andere twee uur in de biologische klok waarop het 't meest actief is. Wanneer die klok in je hersenen verstoord wordt, dan raakt het tijdschema van je organen ook in de war.

Veranderingen in licht

Een onderzoek van de Universiteit van Virginia toonde aan, dat die verstoring niet alleen voortkomt uit een verschuiving van de tijdzone, maar ook door de verandering van licht. Tijdens een studie met ratten werd een verschuiving in tijd gesimuleerd door het licht aan te passen. Als gevolg daarvan raakte het ritme in de organen van de ratten verstoord. Dus alleen al een verandering van het licht kan een impact hebben op je lichaam.

Verstoord natuurlijk ritme

“De subtiele lichtverschuiving tussen de seizoenen gaat zo langzaam dat je lichaam zich automatisch aanpast. Maar een plotselinge verandering van licht begrijpt je lichaam niet. Het natuurlijke ritme wordt dan verstoord,” legt hoofdonderzoeker Michael Menaker uit. Dat kan grote gevolgen hebben. Mensen die bijvoorbeeld op onregelmatige tijden werken, moeten zich constant aanpassen. Daardoor worden ze sneller moe, zijn ze minder alert en kunnen ze last krijgen van hun maag of darmen.

Resetten naar een nieuw ritme

Ook met een jetlag krijg je last van die soort kwaaltjes. Het is bijvoorbeeld helemaal niet zo vreemd als je na een lange vlucht een paar dagen niet goed naar het toilet kunt. Je organen begrijpen niet meer wanneer het ‘hun beurt’ is op de biologische klok. Het duurt dan een paar dagen voordat ze gereset zijn en ze weer goed kunnen functioneren in een nieuw ritme. Wanneer je vervolgens terug naar huis vliegt, kunnen ze weer helemaal opnieuw beginnen.

Ken je interne klok

Omdat je organen allemaal een vaste, actieve tijd op de klok hebben, kunnen die tijden je ook veel over je gezondheid vertellen. Je lever laadt ’s nachts op, waardoor je fysiek en mentaal ontgift. Slaap je ’s nachts minder goed, dan wordt dat proces dus belemmerd. Je darmen zijn het meest actief tussen vijf en zeven uur in de ochtend, dus dat is het beste moment voor een grote boodschap.

Het is belangrijk om je interne klok goed te kennen en te accepteren. Slaap wanneer je hoort te slapen, eet wanneer je hoort te eten. Doe je dat niet, dan raken al je organen in de war en kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid. Helaas is het met een jetlag moeilijk te voorkomen, maar je ervan bewust zijn, helpt in elk geval al een heleboel. Het belangrijkste is, om je lichaam tijdens de ‘reset-periode’ extra rust te gunnen, tot je organen het goede ritme weer hebben teruggevonden.

Benieuwd wanneer al je organen het meest actief zijn? Je kunt het zien in het onderstaande schema.

Bron | Omroep Max, Deseret news

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden