null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Je mondkapje niet wassen: hoe erg is dat?

Een mondkapje één keer gebruiken, met schone handen op doen, alleen de elastieken aanraken, na vier uur wisselen en ‘m na gebruik wassen of de wegwerpvariant weggooien. Je kent de regels waarschijnlijk wel, maar houd je je hier ook aan? Of verdwijnt je mondkapje na gebruik vaak in een tas of jas en gebruik je ‘m zonder te wassen nog een keer? En zo ja, is dat dan erg? Dit wil je weten over het niet wassen van je mondkapje.

Het mondkapje is inmiddels voor veel mensen het nieuwe normaal geworden, maar hoe hygiënisch gaan we hier mee om?

Is het erg om je mondkapje niet te wassen?

De bedoeling is dat je een herbruikbaar mondkapje dagelijks na het gebruik wast op zestig graden. Toch blijkt uit een enquête van BN DeStem dat maar liefst 86 procent van de deelnemers een mondkapje zonder te wassen nog een keertje draagt. Slechts 14 procent van de ondervraagden in de enquête gaf aan zich streng aan de hygiëneregels te houden. Maar hoe erg is het dan om je mondkapje niet te wassen? Aan RTL Nieuws legt Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit, uit dat we ons wel aan die regels zouden moeten houden. Als het coronavirus bijvoorbeeld aan je handen zit word je hier nog niet ziek van, maar als je dit vervolgens aan je mondkapje hebt zitten, omdat je het masker met je handen aanraakt, kun je jezelf wel besmetten.

Virusdeeltjes blijven op je mondkapje

Daarnaast kun je, door een gebruikt mondkapje niet te wassen, het coronavirus blijven verspreiden, als er nog virusdeeltjes op de stof zitten. Hierdoor kun je ook anderen besmetten. De meeste deeltjes sterven na een dag of twee, maar de paar deeltjes die mogelijk overleven kunnen alsnog tot een besmetting leiden. Daarom is het belangrijk om je kapje altijd na gebruik op zestig graden te wassen en ‘m niet los in een tas of jaszak te proppen, maar veilig op te bergen. Pas op hoge temperatuur gaat het virus kapot. Draag je een wegwerp mondkapje? Gooi ‘m dan na vier uur dragen altijd weg.

Lees ook: Van droge huid tot ‘maskne’: zo voorkom je huidirritatie door je mondkapje

Bacteriën in je masker

Naast de mogelijke virusdeeltjes die op je mondkapje kunnen blijven zitten, kunnen zich ook een hoop bacteriën verzamelen als je je mondkapje niet wast. Daar word je waarschijnlijk zelf niet ziek van, maar onhygiënisch is het wel. Zwietering legt uit dat je mond een van de vieste plekken is, waar zich de meeste bacteriën bevinden. Het warme, vochtige klimaat in je mondkapje is daarbij de ideale broedplek.

Bron | RTL Nieuws, BN DeStem, AD

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden