null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Je kunt van je ontlasting afleiden of je wel of niet kunt afvallen

Het antwoord op de aloude vraag ‘waarom val ik maar niet af?’ is te vinden in je ontlasting, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen.

Voor het onderzoek werden 54 deelnemers gevolgd, waarvan 31 proefpersonen op het ‘New Nordic Diet’ werden gezet. Dit is een Deens nationaal dieet dat strikte richtlijnen volgt en rijk is aan fruit, groentes, vezels en granen. De overige 23 deelnemers volgden het ‘Average Danish Diet’, dat meer vlees en bewerkte voedingsmiddelen bevat.

Grote verschillen

Gedurende 26 weken werden de kandidaten gevolgd. Aan het einde van die periode vielen de personen die het strengere dieet hadden gevolgd gemiddeld 3,5 kilo af, terwijl de overige kandidaten maar 1,7 kilo kwijt waren. Toch kwamen er onderling grote verschillen aan het licht: deelnemers die evenveel (of minder) aten, vielen niet ook evenveel af. De onderzoekers ontdekten dat dit alles te maken had met de darmbacteriën.

Ontlasting en afvallen

Wat bleek: mensen met veel prevotella intermedia-bacteriën in hun ontlasting vielen makkelijker af dan degenen die weinig van deze bacteriën in hun ontlasting hadden. Zij hadden juist veel bacteroides fragilis in hun uitwerpselen. Hieruit blijkt dat de samenstelling van de darmflora voor een groot deel bepaalt of een dieet succes heeft of niet.

Verschillende diëten uitproberen

Om deze reden werkt geen enkel dieet voor iedereen hetzelfde. Ben je één van de ongelukkigen die nooit lijkt af te vallen, wat je ook probeert? Wat voor een vriendin of gezondheidsgoeroe werkt, hoeft niet voor jou de beste oplossing te zijn. De wetenschappers adviseren om verschillende diëten uit te proberen, tot je een strategie hebt gevonden die bij jou past.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Medical News Today.

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden