Gezondheid
Je klachten en symptomen zoeken op het internet? Zo doe je dat op een betrouwbare manier
Ondanks dat we heus wel weten dat het niet altijd verstandig is om onze klachten en symptomen op internet te zoeken is dat meestal wel de eerste stap die we ondernemen als we ergens last van krijgen. Dit kan behoorlijk mis gaan en experts spreken zelfs van cyberchondria; herhaalde, dwangmatige internet zoekopdrachten naar medische informatie die tot zorgen en paniek kunnen leiden.
Natuurlijk kun je wel wat informatie opzoeken voordat je naar de huisarts stapt, maar zorgt er dan wel voor dat je voor betrouwbare websites kiest.
Klachten zoeken op het internet
Je kunt dus best een paar kleine symptomen zoeken op het wereldwijde web om achter een eventuele oorzaak te komen. Maar helaas staat het internet ook vol met onwaarheden waardoor je een veel ernstigere conclusie trekt dan vaak nodig. Het checken van de bron is dus van belang voordat jij je zorgen gaat maken.
Websites van gezondheidsorganisaties
Je kunt eigenlijk geen foute informatie vinden als je zoekt op websites van grote en bekende gezondheidsorganisaties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan thuisarts.nl of zoek een website van een een apotheek zoals apotheek.nl, benuapotheek.nl of de site van je plaatselijke apotheek. Heb je klachten die op een specifieke ziekte kunnen wijzen, zoek dan websites die alleen over dit onderwerp informatie verstrekken. Denk aan kwf.nl, de website van het RIVM als je bijvoorbeeld klachten hebt die met corona te maken hebben en hartstichting.nl. Ook de website van je eigen ziekenhuis kan je met betrouwbare informatie helpen. Daarnaast verwijzen veilige websites je ook vaak door naar een zorgverlener.
Duik de boeken in
Nee, je hoeft echt niet zelf naar de bibliotheek te gaan om een dik boek door te pluizen. Er zijn namelijk genoeg sites op het internet die wetenschappelijke artikelen publiceren. Toch is het ook daar handig om jezelf een paar vragen te stellen. Hebben er meerdere experts meegewerkt aan het onderzoek? Hoeveel mensen zijn er ondervraagd? Zijn ze ook eerlijk over vragen die ze niet konden beantwoorden? Daarnaast kun je naar andere media zoeken die je gevonden onderzoek hebben opgepakt. Want over het algemeen doen verslaggevers en nieuwszenders hun uiterste best om de juiste bron te vermelden.
Volg je gevoel
Zoek jij naar je symptomen en krijg je paniek en angstgevoelens? Dan is het dat het signaal om te stoppen met zelfonderzoek en gewoon naar de huisarts te stappen die jou alle betrouwbare antwoorden kan geven. Maar het zoeken op het wereldwijde web kan ook averechts werken. Sommige mensen zoeken niet naar hun klachten maar naar geruststellende verhalen om hun herkenbare symptomen juist te negeren. Ook dat is niet goed. Herken je de beschreven klachten en ontstaat er een gevoel van twijfel, dan kun je altijd de huisarts raadplegen.
Bewaar je bronnen
Je tijd die je hebt doorgebracht achter je computer of laptop is niet voor niets geweest. Sla je gevonden bronnen en websites netjes op en neem deze mee als je naar de huisarts gaat. Zo kun je jouw bevindingen gemakkelijk bespreken en kan de huisarts je uitleg geven waarom de bron wel of niet klopt. De zorgverlener moet namelijk wel openstaan voor het onderzoek dat je als patiënt hebt uitgevoerd. Als ze erg afwijzend zijn en niets willen weten van je gezochte informatie, kun je best een second opinion vragen.
Bron | Huffpost