Hoofdletsel herkennen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Je hoofd gestoten? Zo kun je hoofdletsel herkennen

Een maand geleden overleed heel plotseling de Amerikaanse acteur Bob Saget (65). Deze week werd bekend gemaakt dat de doodsoorzaak het gevolg van hoofdletsel was. Saget bleek zijn hoofd te hebben gestoten en vermoedelijk niet geweten te hebben hoe ernstig dit was. Hierdoor is de acteur gewoon gaan slapen terwijl hij ‘s nachts een hersenbloeding kreeg.

Niet onbelangrijk dus om te weten hoe je hoofdletsel kunt herkennen en welke stappen je kunt ondernemen?

Mild, matig en ernstig hoofdletsel

Hoofdletsel komt in meerdere gradaties voor. Ondanks dat de termen mild, matig en ernstig hoofdletsel worden gebruikt is het bij hoofdletsel altijd goed om even langs de huisarts te gaan, aangezien deze termen worden gebruikt om het effect van de verwonding op de hersenfunctie te beschrijven. “Een lichte verwonding aan de hersenen is nog steeds een ernstige verwonding die onmiddellijke aandacht en een nauwkeurige diagnose vereist”, legt de Mayo Clinic in Minnesota, Verenigde Staten uit.

Hoofdletsel herkennen

Stoot je je hoofd, hoef je echt niet gelijk in paniek te raken. Je schedel is sterk en biedt daarom bescherming als je bijvoorbeeld je hoofd licht stoot. Een blauwe plek of een klein bultje hoeven dus niet gelijk iets ernstig te betekenen. Toch zijn er symptomen bekend die duidelijk kunnen wijzen op (matig) hersenletsel. Herken je deze symptomen, dan is het goed om gelijk aan de bel te trekken.

  • Erger wordende hoofdpijn of hoofdpijn die niet weggaat
  • Misselijkheid en/of braken
  • Convulsies of toevallen
  • Niet in staat zijn om wakker te worden
  • Vergrote pupillen
  • Onduidelijk spreken
  • Geen gevoel meer in armen of benen
  • Problemen met coördinatie
  • Erger wordende verwarring

Slapen na je hoofd stoten

Heb jij ‘s avonds je hoofd gestoten, dan hoef je niet per se de hele nacht wakker te blijven. Zodra er geen bovenstaande symptomen bijkomen, kun je gerust je ogen even sluiten. De kans op een bloeding wordt ook niet groter als je slaapt. Wel is het fijn als er iemand is die jou s’ nachts in de gaten kunt houden en je om de paar uur wekt om te kijken of je klachten niet erger worden. Twijfel je over je symptomen, dan is het altijd goed om voor het slapen gaan toch nog even naar je klachten te laten kijken.

Risicogroep

Ben je 40 jaar of ouder dan neemt het risico op een hersenbloeding na een val toe. Bij mensen in deze ‘risicogroep’ wordt er ook eerder een scan gemaakt na een val of stoot, zo legt huisarts Stefanie IJzer uit aan RTL Nieuws. Omdat je hersenen krimpen naarmate je ouder wordt, gaan de aderen in je hoofd meer gespannen staan. Een bloedvat kan hierdoor sneller knappen.

Bron | Huffpost, RTL Nieuws

Paulien BergwerffGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden