null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Je energieker voelen door suiker? Dat is een fabeltje

Slecht geslapen? Je wapenen met energiedrankjes en zoete snoepjes om de dag door te komen heeft geen enkele zin. De zogenaamde ‘sugar rush’, de vlaag van energie die je van suiker zou krijgen, bestaat namelijk helemaal niet.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Duitse Humboldt Universiteit in Berlijn na uitgebreid onderzoek.

Een fabeltje

Een sugar rush is het actieve, alerte gevoel dat je zou krijgen na het eten van suiker. Maar eigenlijk is er vrijwel geen wetenschappelijk bewijs dat dit effect ook echt bestaat. Hoofdonderzoeker Konstantino Mantantzis noemt het een fabeltje. “Het idee van de sugar rush is gebaseerd op studies die suggereren dat de consumptie van koolhydraten kinderen hyperactief maakt. Maar het verband tussen suiker en meer alertheid en energie werd in het verleden al ontkracht.”

Gemoedstoestanden

In de studie onderzochten wetenschappers het effect van suikerinname op de gemoedstoestand door middel van 31 verschillende, bestaande studies. Ze bundelden de resultaten van bijna 1.300 deelnemers. Hierbij keken ze naar de verschillende gemoedstoestanden van de deelnemers nadat ze suiker hadden binnengekregen, zoals alertheid, boosheid, depressie, angst, vermoeidheid, stress of tevredenheid. Ze keken ook naar de invloed van verschillende soorten suikers en naar de fysieke en mentale activiteiten van de deelnemers.

Geen positieve resultaten

Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat het niet uitmaakt wat voor soort suiker je inneemt, in wat voor hoeveelheid dan ook: er kwamen geen enkele keer positieve resultaten naar boven. De alertheid van deelnemers ging niet omhoog en de vermoeidheid ging niet omlaag. Sterker nog: het was juist andersom. Suikerinname leidde bij de deelnemers binnen het uur tot verminderde alertheid en verhoogde vermoeidheid.

Sugar crash

De ‘sugar crash’ is dus wél echt. Dat is een soort ‘kater’ die je ervaart na het innemen van suiker. Je energiepeil schiet daarbij ineens naar beneden, waardoor je je waarschijnlijk eerder slechter voelt dan beter. Geen goed idee dus.

De wetenschappers hopen in elk geval dat de resultaten van het onderzoek mensen duidelijk maken dat suiker in geen enkele mate helpt of gezond is. Onderzoeker Sandra Sünram-Lea: “Onze bevindingen tonen aan dat drankjes of snacks vol suiker niet werken als een snelle oplossing om alerter te zijn.”

Meer lezen?

Meer energie zonder koffie? Deze wetenschappelijk bewezen trucjes werken écht

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | bustle.com

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden