Margriet logo
Een leeg wijnglas. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Je bent klaar met Dry January, en nu?

Dry January: een maand geen alcohol drinken. Het is ontzettend goed voor je gezondheid én natuurlijk voor je portemonnee. Als je hebt meegedaan, is de periode zonder drank nu voorbij. Hoe ga je nu verder?

Experts vertellen tegen Bustle dat veel mensen na deze maand extra gemotiveerd zijn om door te zetten en anders naar hun relatie met drank kijken.

Controle over drankgebruik

De universiteit van Sussex deed in 2018 onderzoek en uit dit onderzoek bleek dat tachtig procent van de personen, die meededen aan Dry January, meer controle hadden over hun drankgebruik. Daarnaast dronk deze groep een half jaar later nog steeds minder alcohol. Sam Hickey is counselor in de verslavingszorg en vertelt aan Bustle dat je in slechts dertig dagen zonder alcohol al verschillende voordelen merkt. Hij doelt dan vooral op het verbeteren van je slaap en je energieniveau. Omdat mensen een stuk beter in hun vel zitten, willen ze dit patroon vasthouden, zodat ze ook meer tijd hebben voor hobby's en niet geheel onbelangrijk: geld overhouden.

Lees ook:
Wanneer ben je eigenlijk alcoholist? Expert geeft antwoord

Relatie met alcohol

Als Dry January een uitdaging voor je is geweest, is het belangrijk om goed te kijken naar je relatie met alcohol. Verslavingsspecialist Joseph Volpicelli raadt aan om alcohol voorlopig even helemaal uit je leven te bannen. Zoek hulp bij vrienden, familie of een professional, zodat je erachter komt wat écht belangrijk voor je is. Zo kun je een nieuwe relatie opbouwen met alcohol en inzicht krijgen in hoe drank in jouw leven past. Misschien gebruik je alcohol als een beloning of een manier om stress te verlichten. Het is goed om onderzoek te doen welke rol drank speelt in jouw leven en wat je eventueel zou kunnen aanpassen.

Verandering

Rice legt uit dat het essentieel is om te onderzoeken hoe alcohol je mentale gesteldheid beïnvloedt. Als alcohol je troost biedt, is het goed om te onthouden dat alcohol deprimerend kan werken. Je voelt je uiteindelijk emotioneel en lichamelijk slechter en daarnaast slaap je minder goed. Volgens Rice is het daarom goed om grenzen te stellen aan het aantal glazen dat je drinkt. Drink bijvoorbeeld alleen in het weekend of maar één glas per avond. Wees vooral niet te streng voor jezelf en voorkom dat je het gevoel krijgt dat je hebt gefaald. En als je tóch zin hebt in een gezellig glaasje alcohol, probeer dan eens alcoholvrije cocktails. Minstens zo lekker!

Bron | Bustle

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden