Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Prikken met Janssen-vaccin van start: dít weten we nu over de (zeldzame) bijwerking

dit-weten-we-nu-over-de-zeldzame-bijwerking-van-het-janssen-vaccin.jpg

Ongeveer een week later dan gepland zijn woensdagochtend de eerste prikken met het Janssen-vaccin gezet in Nederland. Dinsdagavond maakte demissionair minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie bekend dat deze prik veilig is voor gebruik binnen alle leeftijdsgroepen.

Maar hoe zit dat precies met de zeldzame bijwerking van het Janssen-vaccin, waarbij een ernstige vorm van trombose in combinatie met een lager aantal bloedplaatjes optreedt?

Zeldzame bijwerking van Janssen-vaccin

Eerder deze maand werd de uitrol van het Janssen-vaccin tijdelijk stopgezet in Europa. Dat kwam omdat er in de Verenigde Staten een zeldzame bijwerking gemeld werd. Na 7 miljoen prikken waren er acht gevallen bekend van een ernstige vorm van trombose, in combinatie met een vermindering van het aantal bloedplaatjes. Een vergelijkbare bijwerking als de vorm van vaccin-trombose die gezien wordt bij het middel van AstraZeneca.

Alle bijwerkingen traden op bij mensen onder de zestig jaar, voornamelijk vrouwen, binnen drie weken na vaccinatie. Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen, besloot om die reden de levering van het vaccin tijdelijk stil te leggen. Ze startten een uitgebreid onderzoek naar deze ernstige bijwerking, die één iemand het leven kostte. Ook de Europese toezichthouder EMA analyseerde de cijfers; op basis daarvan zou in Nederland een verdere beslissing genomen worden.

Voordelen groter dan risico’s

Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA heeft nu haar oordeel klaar. Hoewel het Janssen-vaccin eenzelfde ernstige, maar zeer zeldzame bijwerking heeft als het middel van AstraZeneca, zijn de voordelen volgens de geneesmiddelenwaakhond veel groter dan de risico’s. Na dat advies liet Hugo de Jonge dinsdag tijdens de persconferentie dan ook weten dat we nu echt starten met het vaccineren met het Janssen-vaccin.

“Onderaan de streep is Janssen een werkend vaccin, een veilig vaccin. De voordelen wegen op tegen de risico’s. Kortom, prikken.” Ook start Johnson & Johnson weer met de levering van hun coronavaccins, waardoor het Nederlandse vaccinatieprogramma volgens de demissionair minister op koers blijft.

Lees ook:
Dit zijn de verschillen tussen gewone trombose en vaccin-trombose

Zelfde bijwerking als AstraZeneca

Maar hoe komt het dat diezelfde zeldzame bijwerking – een ernstige vorm van trombose – bij het AstraZeneca-vaccin voor restricties zorgde, terwijl het Janssen-vaccin bij alle beoogde groepen ingezet wordt? Minister De Jonge benadrukte gisteren tijdens de persconferentie al dat dat vooral te maken heeft met de cijfers. Hoewel het in beide gevallen gaat om een zeldzame bijwerking, komt deze bij het Janssen-vaccin aanzienlijk minder voor.

Bij de inzet van het middel van AstraZeneca werden na 400.000 prikken acht gevallen van deze ernstige trombose-vorm gemeld. Dat is veel meer dan bij het Janssen-vaccin, waarbij het ging om acht gevallen van deze bijwerking op ruim 7 miljoen prikken in de Verenigde Staten.

Het Ministerie van Gezondheidszorg heeft op basis van advies van het EMA en gesprekken met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen daarom besloten het Janssen-vaccin wel in te zetten bij alle groepen. De kans op de zeldzame bijwerking is bij het Janssen-vaccin zo klein, dat de voordelen volgens hen veel groter zijn.  

Bron | ANP, NU.nl, AD
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant