null Beeld

Ja, ze bestaan: 5 bizarre fobieën die met wijn en alcohol te maken hebben

De angst voor een leeg glas wijn klinkt misschien als een grote grap, maar er zijn echt mensen die hier last van hebben. Net zoals dat er mensen zijn die helemaal geen alcohol durven te drinken. Nieuwsgierig hoe dit precies zit? Wij zetten 5 bizarre fobieën voor je op een rijtje die iets te maken hebben met wijn en alcohol.

1. Cenosillicaphobia

Het klinkt misschien als een slap excuus om je glas constant te laten volschenken, maar dat is het zeker niet: mensen met Cenosillicaphobia voelen zich namelijk echt angstig wanneer ze een leeg glas zien. In het ergste geval kunnen ze zelfs boos of gefrustreerd raken bij de aanblik hiervan.

2. Methyphobia

Deze psychologische aandoening staat ook wel bekend als ‘Potophobia’ en betekent dat iemand bang is om de controle te verliezen wanneer ze alcohol drinken. Mensen met Methyphobia kiezen er ook vaak bewust voor om feestjes en andere sociale gelegenheden te vermijden, omdat ze zich niet comfortabel voelen in de buurt van alcohol.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

3. Oenomania

Deze aandoening staat ook wel bekend als ‘oinomania’ of ‘enomania’ en betekent eigenlijk dat iemand de plotselinge behoefte voelt om veel wijn te drinken en deze behoefte niet in bedwang kan houden. Nu denk je misschien ‘hé dat heb ik ook’, maar deze aandoening is nogal serieus. Oenomania is vergelijkbaar met Dipsomanie, een medische aandoening waarbij mensen ‘aanvallen’ van drankzucht hebben. Zo’n aanval kan soms wel acht dagen duren en is dus allesbehalve een pretje.

4. Oenophobia

Bij deze aandoening kun je je als wijnliefhebber waarschijnlijk weinig voorstellen, maar hij bestaat écht. Mensen met Oenophobia voelen namelijk een intense haat voor wijn. De onderliggende reden hiervoor zit hem voornamelijk in het feit dat wijn alcohol bevat, iets wat voor mensen met Oenophobia vergelijkbaar is met gif. Ze willen er dan ook niks mee te maken hebben en zijn liever ook niet in de buurt van iemand die wijn drinkt.

5. Zythophobia

Deze aandoening is eigenlijk hetzelfde als Oenophobia, met het verschil dat mensen geen hekel hebben aan wijn maar aan bier. Mensen met deze fobie drinken dus zelf geen bier en proberen mensen die dit wel drinken zoveel mogelijk te vermijden.

Lees ook: deze alcoholische drankjes zijn het slechts voor je huid (en dit is waarom)

Bron | Wine Lady

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden