null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Israëlisch ziekenhuis lijkt een medicijn tegen corona te hebben ontdekt

Op dit moment is heel de wereld druk in de weer met vaccineren, maar ook de zoektocht naar een medicijn tegen corona ligt daarbij niet stil. Een Israëlisch ziekenhuis lijkt nu een doorbraak te hebben met een nieuw geneesmiddel dat voor 96 procent effectief zou zijn. Dit weten we hier tot nu toe over.

Bijna alle coronapatiënten waren door dit medicijn binnen vijf dagen volledig hersteld.

Een medicijn tegen corona

In het Israëlische ziekenhuis Ichilov Medical Center in Tel Aviv loopt een zogeheten fase-1-onderzoek naar een werkend medicijn tegen corona. Dit werd in het eerste onderzoek eenmaal per dag aan dertig coronapatiënten toegediend. Binnen drie tot vijf dagen waren daarvan 29 patiënten volledig hersteld.

Ook het Hadassah Medical Center in Ein Kerem heeft laten weten dat zij het medicijn tegen corona zullen toedienen ter onderzoek. Het medicijn gaat nu de volgende testfases in, om zeker te zijn van de effectiviteit van het middel. Als deze onderzoeken allemaal goede resultaten behalen, dan kan het coronamedicijn genaamd EXO-CD24 volgens functionarissen van het Ichilov ziekenhuis een echte ‘gamechanger’ zijn.

Lees ook: Verschil tussen mannen en vrouwen bij effectief coronamedicijn vaak onderbelicht

Het geneesmiddel wordt vijf dagen lang één keer per dag een paar minuten ingeademd. Volgens hoogleraar Nadir Arber, verbonden aan het Israëlische ziekenhuis, heeft het medicijn geen bijwerkingen en is dit een geweldige doorbraak.

Werking van het medicijn

Het nieuwe medicijn tegen corona bestrijdt de cytokinestorm. Dat is een mogelijk dodelijke overreactie van je immuunsysteem op het coronavirus. Aangenomen wordt dat die overreactie de oorzaak is van een groot deel van de sterfgevallen. Het coronamedicijn maakt gebruik van kleine dragerzakjes, exosomen, die materialen tussen cellen verplaatsen.

Dit brengt het eiwit CD24 naar je longen. Dit eiwit is belangrijk voor het reguleren van je immuunsysteem, om zo'n overreactie te voorkomen. Volgens onderzoekers helpt het eiwit daarmee je immuunsysteem tot rust te komen. Hierdoor kun je binnen vijf dagen dus alweer hersteld zijn van het coronavirus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Financieele Dagblad, The Times of Israel

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden