null Beeld

Is veel water drinken wel zo’n wondermiddeltje?

Iedereen kent het riedeltje inmiddels wel: als je gezond wilt zijn én blijven moet je elke dag minstens acht tot tien glazen of twee liter water drinken. Beroemdheden beweren dat hun goede looks altijd aan 'veel water drinken' te danken zijn. En wil je een zuivere huid? Water drinken dus! Maar, is veel water drinken wel zo'n wondermiddeltje?

Veel water drinken

'Drink je wel genoeg water?' is een vraag die je eigenlijk kunt stellen aan iedereen met een kwaaltje. Veel water drinken zou je jonger doen voelen, je huid laten stralen, goed zijn voor je ogen, glans in je haar brengen en je nagels sneller laten groeien. Oh, en als we sommige beautyblogs moeten geloven is het ook nog eens goed voor de lijn. Pak er meteen maar even een glas water bij, want als je wacht tot je lichaam aangeeft dat je flinke dorst hebt, dan ben je dus al hartstikke uitgedroogd. Toch?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Teveel water is onnodig

Niemand weet waar al deze wetenschap over water drinken vandaan komt, maar we lijken er geen genoeg van te krijgen. Volgens Stuart Galloway, professor aan de universiteit van Sterling, slaat dit advies nergens op. "Mensen hebben een homeostatisch systeem, waardoor het lichaam aangeeft wanneer we water nodig hebben, namelijk wanneer we dorst krijgen." Dus, pas drinken wanneer je een dorstgevoel ervaart is prima. In het ideale geval houd je het waterlevel van je lichaam altijd redelijk stabiel, met een marge van één tot twee procent. "Zelfs voor sporters is een verlies van één procent vocht verwaarloosbaar. Dus het feit dat je pas dorst krijgt als je lichaam vocht nodig heeft, is helemaal niet erg."

Vermoedelijk is het advies, om voortdurend genoeg water te drinken, een advies dat ooit gericht was aan kinderen en ouderen en nu voor iedereen wordt gebruikt. Hoe ouder we worden en hoe jonger we zijn, hoe moeilijker het is om dorstgevoel te herkennen, namelijk.

Lees ook:

Helpt water drinken bij het afvallen?

Detoxen is onzin

Een beetje overdreven dus, dat we de hele dag met een waterfles slepen? Volgens Galloway is 'detoxen' met water, in de hoop op een glanzende huid, stralende ogen en een hoop energie 'klinkklare onzin'. "Je nieren zijn heel goed in hun werk, door te kijken wat ze wel en niet nodig hebben."

Dus water helpt absoluut niet mee aan een betere huid? "Natuurlijk is uitgedroogd zijn niet goed voor je huid, maar als je eenmaal aan een bepaalde hoeveelheid water zit en verder gewoon gezond bent, plas je de rest gewoon uit", aldus Bav Shergill, dermatoloog en werkzaam aan de Universiteit van Manchester.

Watervergiftiging

Sterker nog, teveel water drinken kan zelfs gevaarlijk zijn, zegt Amanda Burls, professor aan City University London. Ze waarschuwt dat meer water drinken dan je uit kan plassen, je zelfs fataal kan worden. Watervergiftiging ontstaat wanneer het aantal elektrolyten in je lichaam uit balans raakt, omdat je extreem veel water drinkt. Hierdoor kan je hersenactiviteit worden onderbroken.

En hoe zit het met hoofdpijn? Als je zegt dat je hoofdpijn hebt, is er altijd wel iemand die claimt dat je 'gewoon meer water moet drinken'. Volgens Burls kán milde dehydratatie inderdaad hoofdpijn veroorzaken. En ja, meer water drinken zou kunnen helpen. Maar écht bevestigend en grootschalig onderzoek naar de invloed van meer water drinken op hoofdpijn, blijft uit.

Cola is ook vocht

De twee liter water-regel is heel erg populair maar als je onderzoek van Harvard Medical School moet geloven is één tot anderhalf liter vocht al genoeg. En -dit zal voor sommige healthfreaks als vloeken in de kerk aanvoelen- andere dranken dan water tellen ook gewoon mee. Dus ja, die cola, koffie, thee, wodka en smoothie mag je gewoon meerekenen. Maar, laten dingen als alcohol ons niet juist méér plassen, waardoor we dus sneller uitdrogen? Volgens Galloway is een liter bier niet minder hydraterender dan een liter water. En hetzelfde geldt voor een liter koffie. Melk is zelfs hydraterender dan water en een goede oplossing als je uitgedroogd bent, door bijvoorbeeld diarree. Deze bevindingen zeggen natuurlijk niks over bijvoorbeeld calorie-inname. Als je gezonder wilt leven, drink je natuurlijk geen anderhalve liter cola elke dag.

Bron: The Guardian

Beeld: iStock

Carmen Felix

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden