Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun je verslaafd raken aan suiker of niet?

suiker-verslavend-of-niet.jpg

Suiker in de vorm van chocolade, koek en frisdrank: hartstikke lekker op z’n tijd. Dat het niet het gezondst is, weten we allemaal. Maar kunnen al die lekkernijen je ook echt verslaafd maken aan suiker?

Soms heb je het idee dat je lichaam schreeuwt om wat lekkers waar een flinke dosis suiker in zit. Het voelt bijna als een verslaving, maar kún je ook echt verslaafd zijn aan suiker? Een onderzoeksteam van de US National Library of Medicine zocht het uit.

De wetenschappers keken in eerste instantie naar de verslavingsgevoeligheid van mensen. Vervolgens werd literatuur over voedsel- en suikerverslaving vergeleken met onderzoeken naar drugsverslaving. Wat bleek? De kans op een suikerverslaving bij mensen is nihil; althans, er werd weinig bewijs gevonden dat het wel zou kunnen.

Dopamine

Volgens de onderzoekers doet het eten van lekkernijen wel wat met onze hersenen, maar dat zou voor alles wat gelukkig maakt gelden. Hoe je hersenen reageren op suiker zou daarentegen niet vergelijkbaar zijn met hoe ze reageren op drugs. “Suiker stimuleert dopamineafgifte in ons brein en in dat opzicht lijkt het eten van suiker wel op verslavende drugs,” aldus Jasper de Vries van het Voedingscentrum tegenover AD. Maar het verschil is dat drugs na verloop van tijd het dopaminesysteem echt veranderen. “Een echte verslaving leidt tot grote afhankelijkheid waarbij iemand steeds meer drugs nodig heeft. Dit effect is nog nooit aangetoond voor suiker.”

Bron | AD.nl
Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Dokter Rutger over vitamine D.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant