Is rugpijn een symptoom van de omikronvariant? Dit zeggen specialisten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is rugpijn een symptoom van de omikronvariant? Dit zeggen specialisten

Wanneer je besmet raakt met het coronavirus kun je last krijgen van de welbekende symptomen als koorts, hoesten en het verlies van je reuk- en smaakvermogen. Minder bekende symptomen die toch vaak voor lijken te komen zijn rugpijn en spierpijn. Wat is er bekend over deze symptomen? En welke rol speelt de omikronvariant?

In een interview met Huffpost vertellen drie specialisten over rugpijn en spierpijn bij de omikronvariant.

Steeds meer rugpijn bij omikronvariant

Cijfers uit onder andere Noorwegen en India laten zien dat steeds meer mensen na een besmetting met de omikronvariant last krijgen van spierpijn, en specifiek rugpijn. Die pijn kan voor sommige mensen behoorlijk hevig zijn.

Volgens specialisten is de boosdoener waarschijnlijk een ontsteking die je kunt krijgen door de infectie met corona. Hierdoor worden onze spieren en gewrichten geprikkeld. Het is nog te vroeg om dit zeker te weten, maar sommige artsen vermoeden dat de omikronvariant hier een rol in is gaan spelen.

Waardoor kan corona zorgen voor rugpijn?

Wanneer je geïnfecteerd raakt met een virus, maakt je lichaam kleine eiwitten, genaamd cytokines aan om je immuunsysteem te stimuleren om de ziekteverwekker te bestrijden. Volgens neuroloog Jacob Hascalovici, kunnen de cytokines zorgen voor irritatie aan je spieren en gewrichten. Volgens Peter Whang, orthopedisch wervelkolomchirurg zorgt niet alleen het coronavirus voor rug- en spierpijn, maar kunnen ook besmettingen door andere virussen en bacteriën hiervoor zorgen. Gelukkig zorgen de rug- en spierpijn niet voor blijvende problemen of het slijten van gewrichten.

De ontstekingsreactie kan vervelend zijn voor mensen die voor de besmetting al last hadden van rugklachten. Bijvoorbeeld bij chronische rugpijn. Het lijkt erop dat de infectie de al bestaande symptomen kan verergeren.

Lees ook: Rugklachten? Zó pak je die het beste aan

Wat is de rol van de omikronvariant?

Volgens onderzoekers is het nog niet zeker of je meer rugpijn krijgt van de omikronvariant. Wel is bekend dat patiënten bij eerdere varianten van het virus vaker last kregen van longproblemen en het verlies van smaak en geur. Bij de omikronvariant komen deze symptomen minder voor. Neurochirurg en wervelkolomchirurg Patrick Doherty heeft tijdens de omikrongolf meer mensen met rugklachten behandeld. “Bij de omikronvariant zien we zeker meer rugpijnklachten, zelfs nadat patiënten hersteld zijn en we weten niet precies waarom. Maar ontsteking en immuunrespons zijn waarschijnlijk de oorzaak”, zegt hij.

Het is nog onduidelijk of omikron iets specifieks heeft dat rugpijn veroorzaakt. Er is dan ook meer onderzoek nodig om erachter te komen of omikron een ander effect heeft dan andere varianten van het coronavirus.

Bron | Huffpost, healthline

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden