Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is rooibosthee minder gezond dan groene thee?

rooibosthee.jpg

Volgens de Gezondheidsraad is het goed om elke dag zwarte of groene thee te drinken, omdat dit de bloeddruk verlaagt. Maar hoe zit het dan met kruidenthee, zoals rooibosthee?

Volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad zijn theedrinkers kerngezond bezig: drie koppen groene of vijf koppen zwarte thee per dag verlagen de bloeddruk en verkleinen daarmee de kans op een beroerte.

Supergezonde stofjes

Dat gezondheidseffect is vermoedelijk te herleiden naar de zogeheten flavonoïden (antioxidanten). Zwarte en groene thee zitten allebei bomvol flavonoïden en deze stofjes lijken heel gezond voor ons lichaam. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat flavonoïden in thee de botdichtheid vergroten, wat de kans op botbreuken verkleint. Daarnaast zouden ze kunnen beschermen tegen diabetes en inmiddels denken wetenschappers dus ook dat deze flavonoïden in de thee voor een gezondere bloeddruk kunnen zorgen.

Rooibosthee is geen thee

Omdat kruidenthee zoals rooibos- en kamillethee in feite geen thee is, maar een aftreksel van kruiden of planten, mist het deze gezonde flavonoïden. Voordeel is wel dat in kruidenthee geen cafeïne  zit, wat in normale thee wel het geval is. Per dag kun je daar ongeveer 400 milligram van hebben, wat gelijk staat aan tien koppen zwarte thee (of vijf koppen filterkoffie). Naar de gezondheidseffecten van kruidenthee is verder geen onderzoek gedaan, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet gezond is.

Groene thee: geen kokend water!

Wist je trouwens dat je groene thee beter niet met kokend heet water kunt bereiden? Dit is waarom >

Bron | de Volkskrant

Meer over thee:

Honing in de thee? Eerst laten afkoelen!

Afvallen door groene thee te drinken?

Wittere tanden? Voeg dit toe aan je thee

Zo maak je weerstand-thee:

Ook interessant