null Beeld

Is lezen met weinig licht slecht voor je ogen?

Je hoort weleens dat je ogen sneller achteruitgaan als je bij weinig licht een krant of boek leest. Is dat nou echt zo? Oogarts dr. Martha Tjon Fo Sang van Het Oogziekenhuis Rotterdam geeft het verlossende antwoord.

Gelukkig. We hoeven niet bang te zijn dat we onze ogen voorgoed hebben verpest met een schemerig bedlampje. "Het is een hardnekkig misverstand dat je ogen van lezen in het halfdonker slechter worden," stelt Tjon Fo Sang ons gerust. "Als er weinig licht is, worden je pupillen — net als bij katten — wijder, zodat ze meer licht kunnen opvangen. Het gevolg is dat je minder contrast ziet en wat minder goed kunt scherpstellen. Daardoor kunnen letters waziger lijken. Mensen denken dan dat ze verziend worden, maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn."

Ogen herstellen vanzelf

Overigens is die gedachte best begrijpelijk, aldus de oogarts. Lezen in het halfdonker vergt wel wat meer inspanning, waardoor je sneller vermoeide en rode ogen kunt krijgen, of zelfs last van hoofdpijn. "Maar dat is dus niet schadelijk. Als je je ogen even rust geeft, herstellen ze vanzelf."

Computers slecht voor je ogen?

Een vraag die oogartsen trouwens ook vaak krijgen, is of veel achter de computer zitten of lang op een tablet- of telefoonscherm kijken schadelijk is voor je ogen. Ook dat kan volgens de oogarts geen kwaad. Niet voor volwassenen en én niet voor kinderen, zoals ouders soms vrezen. "Sterker nog, in een beeldscherm is relatief veel licht aanwezig. Dat maakt het voor je ogen juist makkelijker. Wel is het zo dat je minder knippert als je lang naar een beeldscherm kijkt. Dat kan leiden tot droge, geïrriteerde en soms tranende ogen. Maar ook dat zorgt dus niet voor blijvende schade.”

Tekst | Marte van Santen

Beeld | iStock

null Beeld

Dit artikel is een samenvatting van de 'Vraag van de week' in Margriet 2017-30. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden