Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is kunstgras gevaarlijk voor de gezondheid?

kunstgras.jpg

In Nederland worden er wekelijks zo’n 2.000 voetbalwedstrijden gespeeld op kunstgras. Op zich geen gek gegeven als je bedenkt dat we klimatologisch gezien niet altijd kunnen vertrouwen op een topconditie van onze natuurgrasmatten. Toch zijn er (opnieuw) vraagtekens gerezen over dit groene grasmatje. Hoe slecht is het spelen op kunstgras eigenlijk? Vormen al die slidings en stoeipartijen op dit nepgras een gevaar voor onze gezondheid? 

Kankerverwekkende stoffen

Zembla zocht dit uit en kwam op 5 oktober met haar bevindingen naar buiten. Sindsdien zijn er vanuit meerdere hoeken zorgen geuit. Al jaren zijn de korrels in onze kunstgrasvelden namelijk onderwerp van discussie. De rubberen korrels, het zogeheten SBR-rubbergranulaat, zou gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. De korrels worden gemaakt van oude autobanden en bevatten onderdelen als zink, lood en benzeen en verschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), stoffen die bewezen kankerverwekkend zijn. Inmiddels zijn er meerdere voetbalclubs die niet meer op kunstgrasvelden willen spelen vanwege deze risico’s.

Vervolgonderzoek

Hoewel in de uitzending van Zembla niet wetenschappelijk wordt aangetoond dat de rubberen korrels gezondheidsrisico’s met zich meebrengen maakt ook de KNVB zich zorgen over de gezondheid van zowel profs als amateur voetballers. Zij willen dan ook dat het RIVM zorgvuldig naar de resultaten van Zembla kijkt en indien nodig een vervolgonderzoek doet. Ook minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVM opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden. Het onderzoek moet nog voor het einde van dit jaar klaar zijn.

Vervolgstappen bespreken

Maandag 10 oktober zit de KNVB in ieder geval met partijen als de Vereniging Sport en Gemeente (VSG), het RIVM en andere organisaties rond de tafel om deze kwestie te bespreken en de vervolgstappen vast te leggen. In de tussentijd kunnen ongeruste sporters en ouders van sporters terecht op de speciaal gecreëerde vraag & antwoord pagina van de  KNVB over de kunstgrasmatten in Nederland.

Bron: RIVM, KNVB, Metronieuws.nl, Zembla.

Ook interessant om te lezen:

5 makkelijke tips om beter te presteren met sporten
Sporten in bed, zo doe je dat!
8 ‘slechte’ excuses om niet te sporten

Kijk ook:

 

Ook interessant