Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is kaneel gezond? 8x gezondheidsvoordelen van dit specerij

is-kaneel-gezond-8x-gezondheidsvoordelen-van-dit-specerij.jpg

In de appeltaart, door je havermoutpap of over de rodekoolstamppot. Naast dat kaneel ontzettend lekker en veelzijdig is, heeft dit specerij ook nog allerlei gezondheidsvoordelen. Zo is kaneel goed voor je hart, je bloedsuikerspiegel, je libido en nog veel meer.

Kaneel komt van oorsprong uit Ceylon, het huidige Sri Lanka. Kaneelstokjes worden gemaakt van de opgedroogde en opgerolde binnenste bast van de kaneelboom. De bast kan ook worden vermalen tot het bekende kaneelpoeder.

Is kaneel gezond?

Kaneel wordt al eeuwenlang in de Chinese geneeskunde gebruikt, en dat is niet voor niets. Zo zit het olieachtige deel van kaneel vol met de stof cinnamaldehyde. Dit is het stofje waar kaneel zijn heerlijke geur en smaak aan te danken heeft, maar ook de geneeskrachtige werking. Daarnaast zit kaneel vol vitamines, waaronder vitamine A, C, B2 en B6. Als laatste is het een bron van belangrijke mineralen als calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer.

Is te veel kaneel gevaarlijk?

Het wordt door het Voedingscentrum afgeraden om te veel kaneel te eten, omdat dit juist schadelijk voor je gezondheid zou zijn. Dit heeft alles te maken met het stofje coumarine, dat in verschillende planten voorkomt. Niet alleen in kaneel, maar bijvoorbeeld ook in tonkabonen of bergamot. Coumarine is een natuurlijke gifstof die de plant beschermt tegen dreigingen van buitenaf. Wanneer we hier te veel van binnenkrijgen, kan dit leiden tot leverschade en bloedstolling.

Kleine kans

De kans is echter maar klein dat dit gebeurt, want dan moet je wel heel veel van het stofje binnenkrijgen. Bovendien neemt de hoeveelheid gif af tijdens het bewaren en bereiden van gerechten met kaneel. Toch is het goed om te weten dat je, ondanks de gezondheidsvoordelen, niet de hele dag door kaneel moet eten.

De gezondheidsvoordelen van kaneel:

We zetten alle gezondheidsvoordelen van deze lekkere specerij voor je op een rijtje:

Kaneel werkt ontstekingsremme

Uit meerdere studies (waaronder dit onderzoek) is gebleken dat kaneel vol zit met polyfenolen. Polyfenolen zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen allerlei indringers. Daarom werkt kaneel niet alleen ontstekingsremmend, maar kan het ook beschadigde cellen herstellen doordat ze enzymen activeren die het celherstel bespoedigen. In een onderzoek van de Universiteit van Hongkong werd kaneel vergeleken met 26 andere specerijen, en kaneel bevatte daarvan de meeste antioxidanten. Zelfs meer dan de ‘superfoods’ knoflook en oregano.

Kaneel vermindert het risico op hart- en vaatziekten

Goed cholesterol wordt aangeduid met de HDL-waarde, slecht cholesterol met de LDL-waarde. Kaneel kan de LDL-waarde van cholesterol verlagen, blijkt uit een studie van NFWP University. Slechts 120 milligram per dag zou al verschil maken. Kaneel verlaagt ook de bloeddruk en verbetert de bloedmarkers bij mensen met diabetes type 2, heeft onderzoek van de Universiteit van Maleisië aangetoond. Dit zijn allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Kaneel verlaagt het risico op dementie

Alzheimer ontstaat deels door een ophoping van eiwit in de hersenen. Een effect dat kaneel kan tegengaan, volgers wetenschappers van de Universiteit van Californië.

Kaneel remt de groei van schimmels en bacteriën

Het hoofdbestanddeel van kaneel, cinnemaldehyde, remt de groei van diverse schimmels en bacteriën. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen helpen bij de behandeling van de schimmelziekte Candida, of bij luchtwegeninfecties die zijn ontstaan door schimmels. Dit is gebleken uit een studie van de Universiteit van Gorakphur.

Kaneel helpt tegen een slechte adem

Deze antibacteriële effecten helpen ook om een slechte adem te verminderen. Een slechte adem ontstaat namelijk vaak doordat de bacteriën in je mond uit balans zijn. Uit onderzoek van de Amity Universiteit is gebleken dat je slechte bacteriën in je mond kunt remmen door dagelijks kaneel te gorgelen. Meng één theelepel kaneel en één theelepel honing in een half glas water en gorgel hier twee keer per dag mee.

Kaneel verhoogt het libido

Kaneel bevat mineralen die zorgen voor verwijding van de bloedvaten, waardoor je doorbloeding wordt verbeterd. Zo ook de doorbloeding naar de geslachtsorganen, waardoor je vagina gevoeliger wordt en je libido verhoogd wordt. Dat is mooi meegenomen!

Kaneel helpt bij de spijsvertering

Kaneel stimuleert ook de doorbloeding in het spijsverteringsstelsel en het aanmaken van spijsverteringssappen. Hierdoor helpt kaneel tegen brandend maagzuur en moeilijk verteerbaar voedsel.

Kaneel reguleert de bloedsuikerspiegel

Als laatste draagt kaneel ook bij aan een langzamere opname van koolhydraten, zo blijkt uit een studie van de Kyong Hee Universiteit. Dat is goed voor je lichaam, omdat je zo minder snel pieken in je bloedsuikerspiegel krijgt. Hierdoor hoeft je alvleesklier minder vaak hard aan het werk én heb je minder trek in ongezonde snacks.

Recepten

Nu je al die gezondheidsvoordelen van kaneel op een rijtje hebt zien staan, heb je misschien ook wel zin gekregen om het vaker te gebruiken. Wat denk je van één van deze recepten? Misschien niet allemaal even gezond, maar wel heel lekker én met kaneel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bronnen | Gezondheidsnet, Puurfiguur, Isditwelgezond, Energievrouwenacademie, Voedingscentrum
Beeld | iStock

Ook interessant