Is je zonnebrandcrème van vorig jaar nog veilig te gebruiken? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is je zonnebrandcrème van vorig jaar nog veilig te gebruiken?

Heb je het afgelopen weekend maar een nieuwe fles zonnebrandcrème aangeschaft omdat je bang was dat alle restjes van vorig jaar niet meer zouden werken? Wacht dan nog maar even met weggooien. Sommige flesjes kun je misschien toch nog gebruiken.

Op de verpakking van de meeste merken staat dat de zonnebrandcrème zo’n twaalf maanden na opening houdbaar is. Het product komt de hele zomer lang namelijk in aanraking met warmte, zuurstof en uv-stralen, waardoor de werking van de crème zou afnemen. Volgens producenten van zonnebrandcrèmes zou de factor van een crème daardoor na een jaar gehalveerd zijn. Maar volgens dermatologen valt dat wel mee. Zij schatten in dat een SPF 30 na twee jaar is teruggelopen naar SPF 27 à SPF 28.

Helft van de bescherming

Andere experts zeggen iets anders: het Rode Kruis stelt bijvoorbeeld dat de beschermingsfactor met ongeveer de helft afneemt na een jaar. Die beschermingsfactor is de mate waarin uv-straling tegengehouden wordt door de crème. Verbrand je normaal gesproken zonder bescherming binnen tien minuten, dan betekent factor 15 dat je in principe 150 minuten in de zon kunt zitten voordat je verbrandt. Zo werkt het in de praktijk overigens niet, omdat er veel andere factoren een rol spelen: kleding, zand, water en zweet verkorten de wegzaamheid van de zonnebrandcrème.

Ga je ervan uit dat de beschermingsfactor met de helft afneemt na één jaar, dan werkt factor 30 een jaar later dus als factor 15. Dan betekent vaker smeren dus! De afname is in werkelijkheid wat minder, maar het Rode Kruis raadt aan om de halvering voor de zekerheid aan te houden. Beter wat vaker smeren, dan verbranden.

Even checken

Na één zomer al je overgebleven zonnebrandcrèmes weggooien, hoeft dus zeker niet. De factor is weliswaar teruggelopen, maar zeker niet verdwenen. Wanneer je daarmee rekening houdt en dus wat vaker smeert, kun je het product nog gewoon gebruiken. Wel is het goed om even te checken of het product niet helemaal over de houdbaarheidsdatum is. Wanneer de crème raar ruikt of er niet meer zo egaal uitziet, kun je 'm beter weggooien.

Bewaartip voor zonnebrandcrème

Heb je net een familieverpakking gekocht en wil je die over twaalf maanden ook nog kunnen gebruiken? Dan is het belangrijk dat je jouw zonnebrandcrème op de juiste manier bewaart. Bewaar de fles, wanneer je hem niet gebruikt, zo veel mogelijk gesloten in de schaduw en op een koele plek. Bewaar je fles met SPF niet in de auto, want daar schommelt de temperatuur te veel.

Bron| Kassa, KWF, Rode Kruis

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden