Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is je koelkast wel koud genoeg?

koelkast.jpg

De kans is vrij groot dat jouw koelkast, net als die van 25 procent van de Nederlanders, te warm staat afgesteld. Maar bij meer dan 4 graden bederft vooral vlees sneller.

Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën bij temperaturen boven 4 graden al langzaam toenemen. Voor andere bederfelijke producten, zoals halvarine, geopende potten en sauzen, is 5 of 6 graden koud genoeg. Maar: bij zuivel, vleeswaar en een aantal soorten groente gaat de kwaliteit dan wel wat sneller achteruit. Zet je koelkast daarom op 4 graden, want hoe langer eten goed blijft, hoe minder je hoeft weg te gooien. Dat is behalve beter voor het milieu, ook beter voor je portemonnee. Je wint er meer mee dan dat het kost om de koelkast een graadje meer te koelen.

Nog kouder?

Je kunt je koelkast ook op 0 tot 3 graden zetten, maar daardoor kunnen producten tegen de achterwand aan vriezen. Ook bederven sommige groenten en fruit eerder bij zulke lage temperaturen. En hoewel je verse vis het beste kunt bewaren bij 1 graad, hoef je daarvoor de koelkast niet op een hogere stand te zetten. Leg de vis gewoon op de onderste plank, in de folieverpakking, op een schaal met ijsklontjes.

Zo weet je de temperatuur

Stop een thermometer in een glas koud water en zet  ‘m op de glasplaat van de groentelade in het midden van de koelkast. Houd daarna de koelkast minimaal twee uur gesloten. Na twee uur kun je de juiste temperatuur aflezen.

Wat hoort wel en niet in de koelkast?

Wist je dat je vruchtgroenten zoals komkommer en paprika beter helemaal niet in de koelkast kunt bewaren? Dat geldt ook voor tropische vruchten, zoals kiwi.

MEER LEZEN? 

KIJK OOK:

Bron | Voedingscentrum

Ook interessant