Gezondheid

Is honing écht gezonder dan suiker?

honing-suiker.jpg

Honing en suiker zijn allebei mierzoet, maar toch heeft honing de reputatie gezonder te zijn. Klopt dat eigenlijk wel of is het gewoon een fabel?

Als je puur kijkt naar de calorieën, dan is honing minder ‘gezond’ dan suiker. Een eetlepel honing bevat namelijk aanzienlijk meer calorieën dan een eetlepel suiker.

Goede eigenschappen

Wanneer je echter naar het totaalplaatje kijkt, is honing stukken gezonder dan suiker. Zo is honing zoeter dan suiker, waardoor je er minder van hoeft te gebruiken én je dus ook uiteindelijk minder calorieën binnen krijgt. Daarnaast heeft honing, in tegenstelling tot suiker, een aantal goede eigenschappen: het bevat veel antioxidanten, het draagt bij aan een betere spijsvertering en het remt de aanmaak van schadelijke bacteriën en schimmels in je lichaam.

Juiste honing

Honing is dus een betere keuze dan suiker, míts je de juiste honing  haalt. De honing in de meeste supermarkten bestaan namelijk voor 80 procent uit suikersiroop. Dat mag, omdat er volgens Imker Dirk van Beelease geen goede regelgeving bestaat. Een fles of pot hoeft niet voor 100% uit honing te bestaan om honing genoemd te worden. Als je er zeker van wilt zijn dat je pure, onbewerkte, rauwe honing haalt, kun je het best eens bij een natuurwinkel of imker gaan kijken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Elle
Foto | iStock

Ook interessant