null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is het wel of niet goed voor je weerstand om vaak je handen te wassen?

'Wie te schoon is, bouwt nooit een goede weerstand op', hoor je weleens. Maar is dat eigenlijk wel zo? En hoe zit het dan met handen wassen: is het erg als je dit een keer vergeet of kun je het juist beter niet te vaak doen?

Laten we maar met de deur in huis vallen: zelfs wie regelmatig zijn handen wast, is nooit helemaal bacterievrij.

Handen wassen

Of een slechtere hygiëne beter is voor je gezondheid, valt te betwijfelen. "Vroeger was onze hygiëne slechter en hadden mensen een betere weerstand", zegt hoogleraar Marcel Zwietering van de faculteit Levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research tegen NU.nl. "Maar die betere weerstand aan de ene kant ging anderzijds wel gepaard met meer sterfte van kinderen en andere zwakkeren." Maar een te goede hygiëne is aan de andere kant ook niet per se beter voor onze weerstand. "Zelfs mensen met smetvrees hoeven voor een slechtere weerstand niet te vrezen. Het is alleen een psychologisch probleem, en er gaat geld, energie en chemicaliën aan verloren."

Niet echt schoon

Te vaak wassen brengt echter wel wat risico’s met zich mee. Door je handen veel met zeep te wassen ontvet je ze, waardoor er sneller kloofjes en wondjes ontstaan. Bovendien kun je nog zo vaak je handen wassen, écht schoon krijg je ze niet. "Het is een illusie om te denken dat je handen na het wassen steriel zijn", zegt Zwietering. "Als je op de normale manier je handen wast, gaat dat aantal (bacteriën, red.) misschien tijdelijk met een factor duizend omlaag. Maar je houdt er dus nog steeds duizend over. Het is daarna bovendien simpelweg onmogelijk om níét in contact te komen met bacteriën." Deze micro-organismen zitten gewoonweg overal.

Schoon genoeg

Helemaal stoppen met je handen wassen, is volgens Zwieterings ook niet aan te raden. "Natuurlijk moet je nog steeds regelmatig je handen wassen, zeker als je naar het toilet bent geweest of gaat koken, of tijdens het koken als je rauwe producten hebt aangeraakt. En heb je kleine kinderen of werk je in de catering of zorg, dan moet je dat extra vaak doen." Het is volgens hem net zoiets als niet uitkijken wanneer je oversteekt. “Het is altijd een risico, dus iets wat je zo veel mogelijk moet voorkomen."

Lees ook

Meeste desinfectiemiddelen voldoen niet aan de wettelijke veiligheidseisen

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden