Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is het wel of niet gezond om met je ramen open te slapen?

is-het-beter-om-met-het-raam-open-of-dicht-te-slapen.jpg

In de zomer is het vaak te warm om met je ramen dicht te slapen, maar in de herfst en winter is het een ander verhaal. Het kan soms zó koud zijn dat je het liefst alles potdicht houdt. Maar is dit wel zo slim?

Als we wetenschappers van de universiteit van Oregon mogen geloven niet: voor je gezondheid zou het stukken beter zijn om met open ramen te slapen, ongeacht het seizoen.

Zonlicht

De wetenschappers creëerden verschillende miniatuurkamers om de luchtkwaliteit te onderzoeken van een verduisterde ruimte, een ruimte waarin de gordijnen open waren (dus met zonlicht) én een ruimte met ramen waren die ook uv-licht doorlaten. Na negentig dagen verzamelden de wetenschappers het stof uit de kamers voor een grondige analyse.

Bacteriën

En wat bleek? In de donkere ruimte had 12 procent van de bacteriën zich in het stof vermenigvuldigd. In de kamer met daglicht was dit 6,8 procent en in de kamer met uv-licht was dit slechts 6,1 procent. Misschien zijn er weinig huishoudens met ramen die specifiek uv-licht doorlaten, maar dat geeft niet: af en toe je ramen openzetten zou volgens de wetenschappers al voldoende zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN.be
Foto | iStock

Ook interessant