Is het verslavend om te slapen met oordopjes in? Dít zegt een slaapexpert
Heb je een snurkende partner, slaap je aan een drukke weg of ben je gewoon een lichte slaper? Dan kunnen oordopjes helpen bij een goede nachtrust. Maar hoe verslavend is het om met oordopjes in te slapen? En slaap je er nu écht beter door?
We legden deze vragen voor aan psycholoog en slaapexpert Alies Coster.
Zijn oordopjes goed voor je nachtrust?
Als je ’s nachts slecht slaapt door omgevingsgeluiden zijn oordopjes een handige uitkomst. Oordoppen worden gemaakt van was, siliconen of schuim en dempen storende geluiden om je heen. Ze sluiten je gehoorgang niet 100% af, maar verminderen het omgevingsgeluid met ongeveer tien tot dertig decibel. Even ter vergelijking: een gesprek is ongeveer veertig decibel, een snurkend persoon gemiddeld tussen de vijftig en zestig decibel. Als je oordopjes draagt, kun je hardere geluiden zoals je wekker nog wel horen. Maar, horen we je denken: slaap je ook écht beter met oordoppen in? “We slapen natuurlijk het beste met zo min mogelijk prikkels om ons heen. Als je vervelende geluiden hoort, zoals een snurkende partner of een luide buurman, blijven je hersenen steeds ‘aan’ staan. Je brein is namelijk van nature alert op gevaar. Hoe minder geluid, hoe minder alert je bent en hoe dieper je slaapt”, vertelt Coster. Oordoppen kunnen daarom zeker bijdragen aan de slaapkwaliteit.
Is het verslavend om te slapen met oordopjes in?
Over het algemeen grijpen vooral mensen die gevoelig zijn voor bepaalde geluiden snel naar oordopjes om te kunnen slapen. Nu klinkt het ook best ideaal, slapen in complete stilte. Maar behalve dat oordoppen een broedplek voor bacteriën zijn als ze je niet goed schoonmaakt, werkt het slapen met oordopjes ook verslavend. “Als mensen eraan gewend raken dat het altijd stil is, worden ze gevoeliger voor zachte en normale geluiden, zoals de ademhaling van hun partner. Zulke geluiden vielen eerst misschien niet zo op, maar als je je oordoppen uit doet, hoor je ze ineens heel hard”, aldus de slaapexpert. Dus ja, slapen met oordoppen is verslavend. Maar het is geen lichamelijke afhankelijkheid, alleen psychisch. Zit die verslaving dan tussen je oren? “Deels. Je wordt door oordoppen nu eenmaal gevoeliger voor geluid, maar je lichaam kán wel slapen, ook zonder oordoppen. Als je maar het vertrouwen en de juiste tools hebt om dat te doen. Je wilt voorkomen dat je alleen maar kan slapen onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld met oordopjes in”, aldus Coster.
Lees ook:
Deze symptomen kunnen erop wijzen dat je een lichte slaper bent (en dít kun je eraan doen)
Zonder oordoppen slapen: zó doe je dat
Er zijn allerlei redenen om van die oordopjesverslaving af te komen. Misschien vind je ze niet lekker zitten of wil je er niet meer afhankelijk van zijn. Gelukkig kun je met de juiste tips voor eens en voor altijd afscheid nemen van je oordopjes. “Je moet normale geluiden, zoals een partner die ademhaalt, leren accepteren. Als het zweet je uitbreekt bij de gedachte dat je zonder oordopjes moet slapen, kun je eerst wennen aan het luisteren naar natuurlijke geluiden die je wel fijn vindt. Zet eens geluiden van vogels of de zee aan op je telefoon. Het is belangrijk dat je geluiden koppelt aan een positieve associatie”, vertelt Coster. Het gaat er niet om dat je de geluiden niet meer hoort, maar dat je ze hoort zonder te denken: dit is vervelend. Probeer de ademhaling van je partner bijvoorbeeld eens te vergelijken met het rustgevende geluid van golven. De eerste paar nachten dat je zonder oordopjes slaapt, kunnen best onrustig zijn. “Maar het is belangrijk dat je je normale ritme aanhoudt. Dus ook als je pas na een uur in slaap valt, kom je gewoon op het normale tijdstip uit bed. Anders creëer je weer andere slaapproblemen.”
Beeld | Getty Images