null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is het veilig om medicijnen te gebruiken in combinatie met het coronavaccin?

Veel Nederlanders gebruiken dagelijks medicatie. Nu ook het vaccinatietempo steeds meer toeneemt, rijst vaker de vraag: kun je je medicijnen veilig gebruiken in combinatie met het coronavaccin? Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Bijwerkingencentrum Lareb leggen het uit.

Vooral bij déze medicijnen moet je alerter zijn.

Medicijnen in combinatie met het coronavaccin

Misschien heb je weleens op de bijsluiter van je medicatie gelezen dat je het niet met bepaalde andere middelen mag combineren. Zo kunnen bepaalde kruiden in combinatie met medicijnen bijvoorbeeld gevaarlijk zijn, omdat ze de werking kunnen beïnvloeden. Nu steeds meer mensen gevaccineerd worden, zien Stichting Hartpatiënten Nederland en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ook vaker de vraag voorbijkomen of mensen veilig hun medicijnen kunnen blijven gebruiken in combinatie met het coronavaccin.

Aan MAX Meldpunt laat een woordvoerder van het CBG weten dat de meeste medicijnen zeer waarschijnlijk geen invloed hebben op het coronavaccin, maar dat ze hier wel informatie over blijven verzamelen. Volgens Jan van Overveld, de voorzitter van Stichting Hartpatiënten Nederland, is er nog niks bekend over de wisselwerking tussen medicijnen voor het hart en het coronavaccin. Hij laat aan MAX weten nog geen lopend onderzoek naar de combinatie te kennen. Daarom durft hij hier ook nog niets over te zeggen.

Verschillend per medicijn

Volgens het CBG lijkt het erop dat je de meeste medicijnen veilig kunt gebruiken naast het coronavaccin. Ook het RIVM stelt dat dit kan. Maar daarbij zijn wel een paar uitzonderingen, dus laat daarom altijd weten of en welke medicatie je gebruikt. Zo is het bijvoorbeeld bij medicatie als bloedverdunners belangrijk om alert te zijn. Dat komt omdat het vaccin wordt toegediend als een injectie in het spierweefsel. Soms is overleg met de trombosedienst nodig. Bijvoorbeeld over wat het juiste tijdstip voor de vaccinatie is, en waar je het beste kunt worden geprikt.

Ook medicijnen die je afweersysteem beïnvloeden kunnen mogelijk effect hebben op de werking van het coronavaccin. Dit wordt op dit moment nog onderzocht door het UMC Amsterdam. Het RIVM raadt aan om de vaccinatie ook bij deze medicatie te halen, maar waarschuwt wel dat de medicijnen door de vaccinatie mogelijk minder effectief worden. Hoeveel minder is (nog) niet bekend.

Diabetespatiënten

Ook bij diabetespatiënten kan incidenteel door een vaccinatie, bijvoorbeeld bij de griepprik, de bloedsuiker tijdelijk schommelen. Dit zou mogelijk ook bij het coronavaccin kunnen gebeuren, maar deze schommeling is tijdelijk.

Ben je behandeld met monoklonale antistoffen tegen het coronavirus? Dan kun je het beste twee tot drie maanden na je behandeling worden gevaccineerd. Als je je eerder laat vaccineren kan dit mogelijk een negatieve invloed hebben op je afweerreactie.

Lees ook: Moet je tóch een vaccinatie halen als je het coronavirus al hebt gehad?

Nog geen bijwerkingen gemeld

Het bijwerkingencentrum Lareb, dat alle meldingen over de bijwerkingen van de coronavaccins bijhoudt, laat weten dat er nog geen meldingen over de combinatie van medicijnen en coronavaccins zijn binnengekomen. Directeur Agnes Kant laat weten dat een wisselwerking tussen het coronavaccin en bepaalde medicijnen nog niet is opgevallen, maar dat er ook nog geen uitgebreide analyse naar is gedaan.

Advies van de huisarts

Ook griepexpert en voormalig huisarts dr. Tes van Essen legt aan MAX Meldpunt uit dat de kans op een wisselwerking tussen het vaccin en medicatie heel klein is. Dit omdat het net als bij de griepprik bij het coronavaccin om zogeheten dode vaccins gaat. Toch raadt hij net als het CBG en Lareb aan om bij twijfel altijd contact op te nemen met je huisarts. Deze kent jouw situatie het beste. Daarnaast raadt het RIVM aan om je arts bij het voorschrijven van een geneesmiddel te laten weten dat je de coronavaccinatie al hebt gehad.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | MAX, RIVM

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden